joi, 3 februarie 2022

ORA DE ISTORIE ! 1600 DE ANI IMPLINITI ,DE CAND SE NASTEA MIHAI AL MOLDOVEI!

                               1 Februarie 2022,ora 4,44 !


                                                Dragii mei, 


In aceasta dimineata in zori  ,ma trezeste  un glas care ne preda ora de Istorie.

Glasul spunea cu fermitate asa:

                                   "Azi, in 1600 de ani impliniti, exact 1600 de ani impliniti,se nastea Mihai al Moldovei!"

Dupa care , glasul se opreste.

Dragii mei, daca tocmai se implineau exact 1600 de ani, oare despre care Mihai al Moldovei este vorba?

Stim cu totii dragilor, ca avem un Mihai  Viteazul  domn si al Moldovei 1600.

Ori in Mesaj,se spune ca s-au implinit exact 1600 de ani de la nasterea lui Mihai al Moldovei.

Daca voi stiti un MIHAI al Moldovei care s-a nascut exact cu 1600 de ani in urma, astept cu mare drag si cu mult interes ca sa scrieti aici pe blogul Dumnezeu Exista -Marturii!


.

Mihai Viteazul (n. 1558,Târgu de FlociȚara Românească – d. , Câmpia TurziiPrincipatul Transilvaniei) a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaiastolnic domnesc și ban al Craiovei.

Unirea de la 1600

Conturarea mitului Mihai Viteazul ilustrează mai bine ca oricare alt model istoric mutațiile petrecute în conștiința românească. Domnitorul care a reușit să stăpânească pentru scurt timp, la 1599-1600, cele trei țări reunite, trei veacuri mai târziu, în România modernă, începe a fi receptat ca unificator abia spre mijlocul secolului al XIX-lea. O asemenea interpretare lipsește cu desăvârșire în istoriografia cronicărească a veacului al XVII-lea și chiar mai târziu, spre 1800, la Școala Ardeleană".[30]

Realitatea istorică este mult mai nuanțată decât cea cunoscută de publicul larg. Pe scurt, Mihai Viteazul ar putea fi caracterizat în felul următor (a se reține că nu a purtat titlul de „Domn” decât în Țara Românească):

  • Între 1593-1599 este Domn al Țării Românești;
  • Între octombrie 1599 și iunie 1600 a fost Stăpânitor al Țării Românești și al Ardealului;
  • În perioada iunie 1600 - septembrie 1600 a fost Stăpânitor al Țării Românești, al Ardealului și Moldovei, adunate împreună sub "unirea personală" a lui Mihai; în cazul Moldovei îl înscăunează de fapt pe fiul său;
  • Între septembrie 1600 - noiembrie 1600 a fost Domn al Țării Românești;
  • Între februarie 1601- august 1601 a fost comandant militar în slujba Imperiului Habsburgic.

Deși istoria asociată cu Mihai Viteazul este cunoscută publicului larg drept „Unire”, termenul este dus prea departe. În realitate, toate cele trei țări își păstrează instituțiile de conducere de dinainte - Dieta (Transilvania) și sfaturile boierești în țările extracarpatice - își păstrează legile, cutumele și procedurile fiecăreia în vigoare. Mihai nu unifică nici armatele celor trei Principate Române.

                                              Cu dragoste,Maria.

                          

27 de comentarii:

  1. Mihai Viteazu al II pentru ca I era Mihai fiul lui Mircea cel Batrin care stapinea și sudul Moldovei și al Basarabiei-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate este o nebuloasă istoria intre 106 şi 1330! Practic nu se vorbeste mai nimic peste 1000 de ani, parcă timpul a fost şters ori istoria evenimentelor! Nu zic doar de noi, ci în general...Ce a fost atunci ???

    RăspundețiȘtergere
  3. In urma cu 1600 de ani ( anul 422 e.n. ) nici nu exista Moldova ca entitate ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate a fost un sfânt de care nu am aflat inca.

    RăspundețiȘtergere
  5. La 1 iunie 1600 Mihai Viteazul se inscauneaza (se "naste") ca Domn al Moldovei.
    Poate ca are legatura cu data de 1 iunie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest Mihai al Moldovei s-a născut în anul 1600...asa zice mesajul d-nei Maria.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce domnitori viteji a avut România... cu adevarat patrioti. Mihai Viteazul, Stefan cel Mare si Sfant, Alexandru Ioan Cuza, Mircea cel Batran... asa luptatori adevarati si aparatori de neam si tara! Patrioti in adevaratul sens al cuvantului!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sint mulți Mihai în conducatorii politici și ortodoxi bizantini ai imperiului Roman de Rasarit, din păcate atacat din toate direcțiile de slavi și otomani el dispare după 16 secole de la Hristos iar otomanii prin ocuparea Constantinopolului distrug și ard cam toate arhivele.
    ULTIMII soldați ai sai erau mercenari Vikingi care veneau pentru bani cu barcile din Scandinavia pe Nipru sau prin sudul Moldovei, ei au creat la mijlocul drumului baza Kiev erau numiți Rusi deși nu erau slavi au creat nucleul statului kievian dominat ulterior de slavii majoritari din stepele din jur dar au dat numele viking Rusia Kieviana și apoi al doilea stat slav numit tot după Vikingi Rusia.
    IN CRONICILE Vikingilor se povestește ca treci d prin Moldova condusa de valahi care le-au omorit conducătorul de aceia vikingii numiți Rusi preferau ocolirea Moldovei pe Nipru și marea Neagra-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  9. În perioada secolului secolului5-6 dacii liberi numiți carpi din teritoriul de azi Moldova arfi făcut parte în sud cel puțin din imperiu Roman de Rasarit și arfi avut guvernatori romani si episcopi ortodoxi posibil și unii cu nume de Mihai sau Mihail necunoscuți pentru ca s-au pierdut documente de la Constantinopol odată cu căderea lui sub otomani
    TOTUȘI documente ajunse la englezi din doua surse vorbesc ca romanii au dus osteni daci la paza mănăstirii Sfinta Ecaterina din peninsula egipteana Sinai dovedit și prin analiza ADN a tribului arabizat din jur cu influente de 25 procente dacice dar și cu numele lui de la zeul. Dacilor dar de la sudul Dunării echivalentul lui Zamolxis a cărui nume îmi scăpa momentan-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Parca era zeul Jebelias-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  11. ,,Într-o zi, un catâr fericit și singur păștea iarba pe o câmpie.
    Un bărbat a venit și i-a vorbit:
    - Catârule, dar ce cauți aici, singur, nu știi că au fost văzuți haite de lupi răpitori în nord?
    - Mănânc. Nu ştiu nimic despre asta, răspunse catârul.
    - Dar e adevărat! Ești în pericol. De ce nu vii cu mine? Am o casă mare, iar afară sunt garduri de lemn care pot opri orice lup. Iarna am și căsuțe calde, pline de paie. Sunt și alți catâri, ca tine. Am iesle pline iarbă, unde nici macar nu ar trebui sa te apleci, pentru că sunt la înălțimea gurii tale. O fac pentru binele tău.

    Catârul s-a lăsat convins și l-a urmat pe bărbat.
    Odată ce au ajuns în acel tărâm al făgaduinței, care nu era altceva decât o fermă, animalul a fost lăsat să intre. Totul era adevărat, nu putea intra niciun lup, ieslele erau pline și erau și alții ca el.
    Catârul a început să se uite în jur și a văzut că ceilalți catâri aveau bucăți ciudate de fier, sub copite.
    - Sunt folosite pentru a te împiedica să aluneci și pentru a-ți proteja copitele, a spus un catâr, văzându-l intrigat.
    - Interesant, acel om este foarte bun. Dar ce sunt acele obiecte ciudate, în jurul gâtului vostru?
    - Ele servesc pentru a ne face să ne simțim mai bine în timp ce facem exerciții fizice, care ne mențin sănătoși.
    - Ah, atunci omul ăla chiar trebuie să fie cu adevărat bun!

    În timp ce spunea acestea, un alt catâr, foarte bătrân, acoperit de noroi, l-a strigat:
    - Tinere, vino aici, trebuie să vorbesc cu tine!
    - Ce este, cătâr bătrân?
    - Nu-i asculta, nu mai văd realitatea. Sunt convinși că totul servește să-i protejeze și să-i facă să se simtă bine.
    - Și nu-i așa?
    - Nu! Toți am fost liberi odată. Omul acela ne-a convins că există o amenințare, ne-a propus o soluție și ni s-a părut buna și corectă.
    - Dar gardul chiar ne protejează de lupi!
    - Gardul este acolo pentru a ne ține înăuntru. Suntem prizonieri!
    - Dar mâncare este din belșug, omul ăla ne dă fără să ceară nimic!
    - Ne dă mâncare pentru că fără ea nu am putea lucra pentru el!
    - Să muncim pentru el?
    - Da, chiar cu acele obiecte în jurul gâtului, la care te-ai uitat mai devreme!
    - Articolele de antrenament?
    - Sunt ,,juguri", mușcăm de căpăstru. Și nu sunt pentru antrenament, ci să ne facă să lucrăm pământul și să cărăm lemne în spate!
    - Doamne, acesta este iadul! Dar de ce nu reacționează nimeni?
    - Pentru că fiecare dintre acei catâri nu au crezut ce ți-am spus eu. Nici eu nu am crezut, cu ani în urmă. Nu era niciun lup prin preajmă, omul acela a vrut doar să ne înrobească. S-au obișnuit. Cu efortul, cu hamul, cu toate limitarile.
    - Dar ceilalți catâri care nu te cred nu văd că ai dreptate în fapte? Nu văd că sunt prizonieri, că sunt sclavi?
    - Nu, ei mai cred că există lupi, că gardurile îi protejează, că proprietarul este un filantrop care îi hrănește și îi face sănătoși și puternici cu ,,exercițiul fizic".
    - Cum este posibil?
    - Se numesc credințe, tinere catâr. Dacă crezi cu fermitate în ceva ce ți-a fost ,,servit" treptat ca adevăr, nu te vei răzgândi în privința lui fără ca mintea ta să nu facă un efort și fără să poți recunoaște că ai greșit. Mințile acelor catâri trebuie să fie în concordanță cu ceea ce ei consideră a fi adevăr. Recunoașterea unei greșeli necesită smerenie și deschidere, dar ei au mintea închisă și mândră, au prea multe temeri. Și astfel rămân fericiți sclavi, gândindu-se că într-o zi lupii vor dispărea și vor fi liberi să plece.
    - O să-i conving că nu este așa.
    - Îți vei pierde timpul. Subminează securitatea unei minți închise și singurul lucru pe care îl vei obține va fi condamnarea ei. Te vor considera nebun, chiar periculos. Mai bine gândește-te cum să părăsești această incintă, înainte ca frâiele să-ți frangă gura și greutățile să-ți îndoaie spatele. Când găsești o soluție, ia-mă și pe mine.
    - Vrei să faci asta?
    - Vezi și alți catâri bătrâni aici? „Filantropul” ăla scapă de toți catârii care nu-l mai pot sluji. După o viață de sacrificiu, aceasta este răsplata.

    RăspundețiȘtergere
  12. - Scurtă istorie a unui catâr care credea în Om-
    ,,................

    Continuare

    După acele cuvinte, catârul sălbatic a început să lăcrimeze de disperare.
    - Este inutil să plângi pentru ei, nu mai poți face nimic. Ceea ce este util este să scapi din sclavia asta mascată, terifiantă pe care ei o numesc ,,siguranță". Și amintește-ți mereu, când ești în libertate, că cele mai periculoase cuvinte pentru cei liberi sunt: ​​,,O fac pentru binele tău”. "

    #AlessandroFrezza

    RăspundețiȘtergere
  13. Da bună Fabula, cei ce vor a fi Liberi azi și în zilele următoare vor organiza Proteste în București.
    Sa vedem în ce număr vor veni-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  14. După aceiași metoda din Fabula a procedat și Rusia care prin propaganda pericolului NATO a ocupat cu 30 000 militari Belarusul și acum cu 100 000 militari și 10 000 de elita pregătește un pretext pentru ocuparea a ce a mai rămas din Ucraina-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  15. Multe monede romane din perioada lui Traian an 117 descoperite într-un sit din Malaesti în Nord vestul Munteniei-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ordonanță buclucaș modificata de protestele romanilorcraciun.

    RăspundețiȘtergere
  17. E vorba de Ordonanță buclucașa prin care casta conducătoare evreiasca dorea reducerea unor drepturi constituționale fundamentale-
    FELICITĂRI Celor ce au ieșit în strada - craciun

    RăspundețiȘtergere
  18. Acum 16 secole apărea în secolul 4-5 în calendarul ortodox Sfintul Mihai-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acum 16 secole apărea, prin secolul 4 sau 5, în calendarul ortodox Sfintul Mihai-Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  20. Chiar nu îmi dau seama ce vrea sa spuna acest mesaj divin.
    Sunt atatea lucruri neștiute...?

    RăspundețiȘtergere
  21. La vechile legaturi ale dacilor ca ostasi paznici pusi de romani la manastirea Sfinta Ecaterina din Sinai se adauga faptul ca ea a fost reparata pe cheltuiala domnului Moldovei Alexandru cel Rau in 1592,si a fost vizitata in pelerinaj de spatarul




    Mihail Cantacuzino care impresionat la revenire construeste in Carpati in 1695 manastirea Sinaia unde ulterior se dezvolta orasul cu acelasi nume Sinaia -craciun.





    RăspundețiȘtergere
  22. Manastirea sfinta Ecaterina din Sinai cea mai veche cu functionare neintrerupta din lume,conform cartii-Istorie Furata de Cornel Birsan a fost construita intre 527 -565 pe locul unui schit vechi la porunca imparatului roman Iustinian de origine dac care a trimis 100 de familii de servitori-sclavi de daci buni pietrari din tribul bessilor-emigrati ulterior in Dobrogea in zona Histria si Carpati-,atunci de la sudul Dunarii in Balcani si muntii Rodopi pe valea riului Marita,iar slujba se tinea in 5 limbi inclusiv in cea a bessilor ca si la o biserica de la est de Betleem.
    Faptul e confirmat si de englezi din trei surse diferite inclusiv prin analiza ADN a tribului din jurul manastirii cu cel din zona de azi dacica a Romaniei-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ieri 5 februarie au fost ziua de deces a doi Ioni eroi Martiri in inchisorile comuniste ,la Sighet murea acum 69 de ani Maniu- artizanul Marii uniri iar la Rimnicul Sarat la 59 de ani Mihalache cei care au unit si PNT cu P Taranesc.
    Tot la Rimnicu Sarat facea la puscarie a doua facultate Corneliu Coposu urmasul lui Maniu presedinte la PNTCD-craciun.

    RăspundețiȘtergere

  24. In registrele de la Manastirea Sfinta Ecaterina din Sinai figureaza ca donator si de osteni de praza moldoveni razasi si Stefan Cel Mare[-cel mult urit de evrei pentru ca nu -i lasa sa intre in tara la fel ca si Alexandru Ioan Cuza pentru ca-i pedepsea ca umblau cu Ocaua Mica].
    Acum evreul Iohannis cu mama evreica Suzanne din Brad -Sibiu casatorita in Cisnadie, a ajun sa conduca o tara mai mare desi el voia doar Guvernator la una mai mica-craciun.

    RăspundețiȘtergere