vineri, 2 ianuarie 2015

GAZUL METAN , DE LA CENTRALELE NOASTRE DE APARTAMENT !

                       Noapte de 31 decembrie  2014 - 1  Ianuarie  2015 !

                                                                       Dragii mei, 

Este trecut de miezul noptii ! Am trecut deja în noul an ,cu aproape 3 ore !
Am televizorul deschis ,dar nu-l iau în seamă, ci răspund Mesajelor de suflet ,pe care le-am primit de la voi Prietenii mei!
Dar iată ce văd într-o fracţiune de secundă :
Văd un hol obisnuit ,pe al cărui perete era amplasată o Centrală Termica, precum cele pe care le avem, majoritatea dintre noi în casele noastre.
                          
                                              ...

                Aici în ecranul CENTRALEI , a apărut scris instantaneu pe verdele transparent, scris cu negru :

                                           "Sfârşit !" 

Acum dragii mei, nu stiu ce sa cred. Oare va fi sfârşitul Centralelor de apartament ? Sau sfârşitul Gazului metan, pentru ca ele să poată funcţiona ? 
Era o Centrală albă emailată, si care avea deasupra ei, pe capacul de deasupra ei, furca şi receptorul unui telefon fix, tot de  culoare albă.
Dar nu era un receptor normal ca si dimesiune, ci era tot atât de mare ,cât era si capacul de sus al Centralei.
Receptorul era pus în furcă, pe capacul Centralei .
                        
                                 
                                                                 

Şi văd dragii mei, acolo unde este afişajul Centralei, văd scris pe vernilul transparent, pe ecran, văd scris doar un singur cuvinţel.
            Acest cuvinţel era :                                "Sfârşit !"
 
Dragii mei, să fie oare vorba  de GAZELE  NATURALE, pe care le importă România ?
Să fie vorba de Centralele termice de apartament ?
Sau de telefonia fixă?
Vă las pe voi dragilor, ca sa veniti cu păreri si comentarii.

Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?

   
Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?
Presedintele american Barack Obama a promis ca va ajuta Uniunea Europeana in ceea ce priveste alimentarea cu gaze si ca va face orice pentru a izola Rusia cat mai mult. Insa care sunt sansele ca si Romania sa beneficieze direct de "mana intinsa" de Statele Unite?
Tara noastra a fost ocolita de aproape toate marile proiecte europene sau internationale din domeniul energetic. Cel mai recent exemplu este gazoductul Nabucco, care ar fi transportat gazul azer din Turcia pana in Austria via Romania, proiect amanat dupa ce oficialii din Baku au ales sa alimenteze un traseu rival, Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

In razboiul tacit cu Occidentul, Rusia a pierdut acum o batalie importanta - Quartz

Insa mai mult ca niciodata, Romania trebuie sa isi revizuiasca politica energetica, avand in vedere tensiunile dintre Ucraina si Rusia, izbucnite dupa anexarea Crimeii.

"In momentul de fata exista o situatie critica in ceea ce priveste resursele Uniunii Europene, deoarece Federatia Rusa se foloseste de gazele sale naturale nu numai pentru comert, ci si in scopuri politice. E foarte clar ca modul in care au crescut preturile pentru ucraineni dovedeste faptul ca traim intr-un moment in care conflictele nu se mai poarta numai pe partea militara, ci si pe componente economice", a opinat Ionut Purica, expert in energie, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, SUA au parte de un "boom", datorita gazelor neconventionale. "La americani, pretul a scazut, au aparut si tot felul de efecte pe partea economica si industriala. Bineinteles ca, in conditiile date, SUA pot ajuta Europa" prin export de gaz natural lichefiat, care ar reduce importurile din Rusia prin diversificarea surselor de alimentare, a adaugat expertul citat.

Recent, presedintele american Barack Obama a afirmat ca SUA vor sa exporte gaze naturale in Europa, pentru a izola Rusia. Pe de alta parte, gigantul rus Gazprom a crescut pretul gazelor livrate Ucrainei, sub pretextul datoriei neplatite si face in continuare presiuni.

In acest context, au crescut ingrijorarile ca Rusia ar putea sista livarile catre Europa, in ciuda asigurarilor date de oficiali.

Luni, Gazprom a anuntat ca tensiunile din Ucraina nu vor afecta tranzitul gazului. Un semnal similar a fost transmis si de Ministerul de Externe de la Kiev. "Guvernul nostru a declarat deja ca nu vom inchide robinetul. Daca Rusia va transporta gaz in Europa pe teritoriul nostru, sistemul ucrainean de transport al gazului va functiona eficient", a spus MAE din Ucraina.

Izbucneste un nou razboi al gazelor intre Ucraina si Rusia?

Romania, lasata din nou pe dinafara

SUA pot exporta catre Europa gaz natural lichefiat (LNG). Americanii au 16 terminale LNG, dintre care unul a primit deja autorizatie in acest sens, iar altele sunt in discutie pentru a o obtine.

Ionut Purica arata ca exista terminale de primire in multe tari europene, iar acest tranzit ar duce atat la cresterea securitatii energetice a continentului (vor fi mai multe surse de alimentare, va scadea depenedenta de resursele rusesti), cat si la o competitie in ceea ce priveste pretul, avand in vedere ca gazele din SUA sunt de trei-patru ori mai ieftine ca cele europene.

Astfel, de avantajele ajutorului venit din partea americanilor vor benficia doar "tari cu terminale precum Marea Britanie, Franta, Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Olanda, Belgia si Turcia, dar si alte state care, prin sustinerea unor capacitati de LNG, coroborat cu dezvoltarea infrastructurii de transport, beneficiaza de accesul la terminale de gaze, chiar daca nu au acces la mare", a mentionat Dumitru Chisalita pe blog.

                                                          Cu dragoste, Maria.

5 comentarii:

  1. Parca nu are sens ca mesajul sa aiba sens referitor la telefonia fixa!
    Mai degraba la centrale...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tor la Centralele termice, m/am gandit si eu, sau chiar la GAZUL METAN !
      Dar vom vedea !

      Ștergere
  2. Ca simbolistica, este o stire de la distanta (telefonul) despre gaz metan (centrala).
    Dar pentru Romania nu este niciun pericol, nu numai ca ne putem auto-sustine dar chiar exportam gaz in Rep. Moldova.

    "
    România este ţara care în relaţia cu Rusia plăteşte energia mai scump decât orice altă ţară din fostul bloc sovietic. Românai a fost tratată total diferit.
    A fost tratată aproape ca un inamic, a fost tratată ca o ţară care face parte din proiectul vestic. România are la ora actuala resurse pentru ea, iar într-o situaţie mai dură poate să acceseze şi alte rezerve.
    . . .
    Dacă cineva continuă să gândească că suntem ameninţaţi de ceea ce se întâmplă în Est, eu spun că nu. Nu se va întâmpla nimic care să afecteze România, pentru că noi avem cele mai mici legături economice cu Rusia şi chiar cu Ucraina.
    . . .
    "
    http://adevarul.ro/news/eveniment/editie-speciala-adevarul-live-generalul-ioan-talpes-despre-provocarile-securitate-romaniei-anul-2015-1_54a58366448e03c0fd38a046/index.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate sa insemne ca ia sfarsit incalzirea cu gaz metan si ca se descopera si se poate folosi si alt timp de energie pentru incalzirea prtmentelor, caselor. Cine stie daca anul acesta nu vom putea avea acces la energie libera, asa cum ar trebui sa fie si sa nu mai depindem de companiile interntionale si de cei care ne conduc. Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta asta inseamna, pentru ca:
      "Cercetătorii de la NIF (National Ignition Facility) din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory, California, au reușit, în sfârșit, să realizeze reacții de fuziune nucleară controlate, în urma cărora a fost generată o cantitate de energie mai mare decât cea consumată pentru inițierea reacțiilor de fuziune nucleară."
      Adica, in loc de gaz metan vom folosi energie electrica!

      Ștergere