Michelangelo Buonarroti | |
Portret de Daniele da Volterra, c. 1545 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni |
Născut | Caprese Michelangelo, Republica Florentină |
Decedat | (88 de ani) |
Dragii mei,
In aceasta dimineata in zori,m-a trezit un glas puternic, un glas care spunea asa:
"Michelangelo!
Michelangelo si Capela Sixtina!"
Moment in care,in fata ochilor mei inchisi,ca pe un ecran Tv,vad pe Ceruls sfant ,foarte aproape de mine, pe insusi Michelangelo si Lucrarile sale divine.
Michelangelo Buonarroti (n. , Caprese Michelangelo, Republica Florentină – d. , Roma, Statele Papale) a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului.Michelangelo a lucrat timp de patru ani la zugrăvirea boltei Capelei Sixtine, o suprafață de aproape 500 de metri pătrați, depunând un efort istovitor. Renunță la ajutoarele pe care le adusese de la Florența și în cea mai mare parte lucrează singur. Frescele Capelei Sixtine au fost sfințite cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinților, în anul 1512. Giorgio Vasari povestește: „Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toții muți de încântare.” Partea centrală, pe axa bolții, cuprinde nouă scene biblice: Dumnezeu desparte lumina de întuneric, Crearea aștrilor, Dumnezeu desparte apele de pământ, Crearea lui Adam, Crearea Evei, Păcatul originar și Izgonirea din rai, Jertfa adusă de Noe lui Dumnezeu, Potopul și Beția lui Noe. De ambele părți ale acestor picturi sunt înfățișate sibile și prooroci. Michelangelo folosește culori strălucitoare care, după renovarea Capelei Sixtine în anul 1990, și-au recăpătat în întregime prospețimea.La 500 de ani de când Michelangelo a dăruit lumii una din cele mai cunoscute capodopere din pictura renascentistă, Capela Sixtină, cercetătorii reuşesc să contureze care sunt, de fapt, mesajele secrete din spatele lucrărilor sale.
Capela Sixtină este vizitată anual de peste 5 milioane de turişti, fiind unul dintre punctele de atracţie principale din Vatican. Deşi de-a lungul anilor au existat zeci de teorii privind picturile lui Michelangelo de pe tavanul clădirii, doi experţi din America vin cu un nou studiu în legătură cu mesajele secrete din spatele operelor de artă.
Despre Michelangelo se ştie faptul că, pe lângă pictor de geniu, a fost şi un foarte bun anatomist, secret pe care îl ţinea ascuns căci îşi distrugea schiţele şi notiţele. Experţii americani cred şi demonstrează cu grafică faptul că Michelangelo a ilustrat mai multe în picturile de pe tavanul Capelei Sixtine.
În Celebra scenă "Crearea lui Adam", giulgiul cu care este înconjurat Dumnezeu reprezintă creierul uman cu toate componentele sale. Cel care a elaborat această teorie mai spune că pictorul a vrut să sugereze pe această cale că Dumnezeu îl înzestra pe Adam nu doar cu viaţă, ci şi cu inteligenţa supremă de care dau dovadă oamenii.
Creierul uman nu apare o singură dată în capodopera din Capelă, ci şi în scena din Facerea Lumii, "Separarea Luminii de întuneric", pictură în care criticii de artă şi istoricii semnalaseră multe nereguli anatomice în modul în care era înfăţişat gâtul lui Dumnezeu. Potrivit celor doi cercetători americani care au realizat şi grafice pentru a-şi demonstra teoria, pictura este o reprezentare foarte precisă a creierului uman, a măduvei spinării şi a trunchiului cerebral.
Nu numai creierul, ci şi nervul optic a fost descoperit în imaginile pictate cu măiestrie de Michelangelo. Toate aceste ilustraţii ar fi fost ascunse în marile opere întrucât artistul era pasionat de anatomie într-o perioadă în care Biserica nu tolera studierea corpului uman. Totuşi, el ar fi reuşit chiar din adolescescenţă să facă acest lucru, după ce a convins un preot din Florenţa să îi permită să disece cadavre dintr-un cimitir. Michelangelo ar fi continuat studiul toată viaţa sa, însă pentru a se feri de probleme, artistul şi-a distrus aproape toate notiţele şi schiţele anatomice.
Teorii privind mesajele ascunse din spatele picturilor din Capela Sixtină au mai tot fost lansate de-a lungul timpului. Se pare că întreaga activitate a lui Michelangelo a fost o reacţie împotriva puterii absolute pe care Biserica Catolică o deţinea în perioada renascentistă.
Era si o concurenta benefica intre Michelangelo si Leinardo Da Vinci ambii impregnati de ideile Renascentiste cu studiul anatomiei realiste a corpului uman-craciun.
RăspundețiȘtergereIn un tablou a lui Leonardo in apare si un OzN de unde se spune ca acesta era un contactant al extraterestrilor inclusiv prin faptul ca are multe schite cu probleme de tehnica , elicopter, tanc etc-craciun.
RăspundețiȘtergereMichelangelo ,da Vinci și alții au avut implanturi de memorie încă de când erau în pântece. Dar nu numai ei,mai sunt multi alti,vezi Nicola tesla....
ȘtergereDDiaconescu citeaza o carte care descrie si viata lui Tarau ofiter cu viata si casa si in Istambul cu afaceri ca Panit si afaceri cu Petrol ,cu oameni numiti de el in politica pina la CCR pentru care DD spune ca a si pierdut trleviziunea oTV pe care o voia el tipul excrocului ce se da savant si umbla prin birourile serviciilor secrete si de care Ponta spunea ca Tarau l-a asasinat pe Panait, dar ulterior deveniti prieteni la Istambul-craciun.
RăspundețiȘtergereSonet 10 – Michelangelo Buonarroti
RăspundețiȘtergereSe toarnă din potire coifuri, spade,
iar sângele lui Crist se vinde – ciuturi!
Nu spini şi cruce vezi, ci săbii, scuturi:
răbdarea însuşi lui Isus îi scade…
Ar sângera spre cer până-n Pleiade
dacă-ar sosi-n romanele ţinuturi;
s-ar face pentru pielea-i împrumuturi
şi-n drumul faptei bune baricade!
Cum am pierdut, pot pierde-orice tezaur,
dar cel în mantii sfinte mă îngheaţă,
precum Meduza din ţinutul Maur.
Ce alinare ne-ar mai sta în faţă,
când ştim că-n cer n-au preţ nici bani, nici aur
şi un alt semn a stins cealaltă viaţă ?
Reincarnarea lui a fost Constantin Brincusi! Au fost credincioși?! Nu cred si iata-i vii in cer cel puțin pina la a doua înviere!
RăspundețiȘtergere