duminică, 26 februarie 2023

CUM SA POSTIM IN POSTUL MARE, IN POSTUL SFINTELOR PASTI !

                                    27 Februarie - 15 Aprilie 2023

                     POSTUL MARE AL SFINTELOR PASTI !

                                               Dragii mei, 

A inceput sfantul si marele Post al Sfintelor Pasti.

Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 27 februarie. Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare. Tinand seama ca el aminteste si de postul celor 40 de zile tinute de Hristos inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit si numele de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Cunoastem cu totii faptul ca ,in oranduirea Sfintei Biserici , Postul mare dureaza 40 de zile in care trebuie sa ne abtinem de la anumite alimente precum sunt:

                 -carne,lapte , branza ,oua.

Pe de alta parte, pe la manastiri se interzice si uleiul si vinul.

Dar acum, cu voia voastra dragii mei si prin experienta pe care am acumulat-o de-a lungul anilor de cand traiesc atatea Minuni, as indrazni a spune ca adevaratul post si binefacator pentru sufletul nostru, este iubirea fata de Aproapele nostru, mila,ajutorul pe care sa-l daruim din toata inima celor necajiti, abtinerea de a vorbi pe cineva de rau,de a-l barfi sau de a-i face rau.Iar daca vom fi respectat cu sfintenie toate acestea, dupa puterea noastra, dupa cum ne permite sanatatea trupeasca, putem sa postim si de la alimentele oprite de Sfanta Biserica in aceasta perioada a postului mare.

.
De am manca numai pietre sau sa nu mancam nimic in aceasta perioada, postul fara iubire,fara mila si fara Rugaciune nu are nicio valoare in Fata Lui Dumnezeu si a Maicii Domnului.Dimpotriva, ne atragem si mai multe pacate.
Asadar dragilor, cand ne gandim la POSTUL SFINTELOR PASTI,sa ne gandim mai intai cum sa devenim mai buni,mai iertatori,mai milostivi,mai intariti in Credinta si-n iubire fata de Dumnezeu si fata de Maicuta Domnului cu Sfintii Sai,fata de Aproapele nostru.  Si cand spun Aproapele nostru, nu spun numai de cei de langa noi, de cei dragi noua, de cei cunoscuti noua.Nu! Ci ma refer si la cei straini care sunt la mare necaz si la mare suferinta ,si care nu au niciun ajutor si nicio mila de la nimeni.
Acestia din urma sunt Aproapele nostru ,si pe care trebuie sa-i iubim ca pe noi insine.
Abtinerea de la anumite alimente,sunt foarte benefice trupului nostru care se mai revigoreaza.Dar aceasta abtinere de la anume alimente,combinate cu bunatatea,cu mila si Credinta, vindeca si trupul si sufletul.
Cine este sanatos si doreste ca sa posteasca si de la alimente,este minunat  si-i va aduce multa bucurie si implinire sufleteasca.
Cine are probleme de sanatate si are nevoie de o alimentatie sanatoasa, poate sa nu posteasca de la alimetele oprite de Sfanta Biserica in acest mare si sfant post al Sfintelor Pasti.
In schimba insa,sa incerce sa fie un om mai bun, mai milostiv,mai credincios si mai iubitor.
Dragii mei, Sfantul si marele Post al Sfintelor Pasti, nu este deloc ceva rau si infricosator,cum incearca unii prea zelosi sa spuna ca vaiii,daca nu postim de alimente vom merge in iad.Nu e nimic adevarat!
POSTUL inseamna bunatate, vorbe frumoase si adevarate, inseamna mila si multa milostenie, mai inseamna multa Rugaciune cu ale noastre cuvinte rupte din inima noastra. Inseamna ca sa ne caim, sa ne para rau daca am pacatuit si am suparat pe cineva cu ceva si sa ne impacam cu acea sau acele persoane carora le-am facut un cat de mic rau.
.
Toate acestea inseamna Sfantul Post al Sfintelor Pasti,nu numai abtinerea de la anume alimente.
Cine poate sa se abtina de la aceste alimente si-i permite si sanatatea,poate s-o faca cu mare bucurie,dar sa se abtina si de la rautati.
Asadar dragilor,sa postim mai intai de la rautati,de la cuvinte grele si jignitoare, sa urmam bunatatea,mila si iubirea, si astfel vom fi bucurosi si fericiti ca sa ne putem impartasi in Saptamana Patimirilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos ,cu Prea Scump si cu Prea Sfant Trup si Sangele Sau,Caruia I se cuvine toata cinstea,inchinarea si slava, precum si Maicii Sale si a noastra a tuturor Pururea Prea Curata Fecioara Maria,Amin!
Cu dragoste,Maria.

24 de comentarii:

  1. Romania impartita in doua
    In sud un aer tropical cu praf african ,iar in toata Transilvania si nordul Moldovei ninsori.
    La Lacul Bilea zapada mare si turisti blocati de nefunctionarea Telecabinei din cauza vintului puternic ,iar in defileul Jiului cadere de pietre pe sosea dar si copaci in zonele de munte-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. 33 de tari au spatiul aerian inchis pentru Rusia iar Putin se plinge ca vor sa distruga Mama Rusia-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Postul amintit mai sus se numește hrană vegană. În copilărie îmi aduc aminte că mama mea postea fără apă și vegană pînă la apusul soarelui și doar seara mînca hrana vegană. Și mama mea era ortodoxă. Majoritatea Indienilor sunt vegani din străbunici și din strămoșoșii lor. Oare, acei Indieni postesc înainte de a se naște ? Hîm, post cu mîncare, doar la ortoxii de azi că înainte nu era asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În primul rând trebuie să fii sincer Dacă vrei să afli adevărul admiterea nu te băga

      Ștergere
  4. Salut Crăciune, mai jos la articolul cu (vînzare de cărți) ți-am scris un mesaj. L-ai citit ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mari falsificatiri ai Adevarului si Istoriei Nationale
    Pe locul intii si chiar ca longevitate evreul Mihai Sora numit Turnatorul de Eugen Ionescu, recentul decedat la 106 ani care ca prim ministru al invatamintului comunist a luptat pentru Interzicerea si scoaterea din manualele scolare a lui Mihai Eminescu promotor al comunismului si mai nou prin fundatia sa platita de Evreul Soros al neomarxismului dupa revolutie.
    Al doilea Tismaneanu tata si fiu tot cu Sora si Patapievici care spunea de Eminescu -scheletul din Debara- vampiri ai neamului impreuna cu evreica Ana Pauker au platit functiile pe banii grei vinzind Urssului teritorii romanesti din Maramuresul Istoric si Insula Serpilor acum la Ucraina
    Toti trei mari culturnici criminali care si dupa revolutie cu editura antiromaneasca Humanitas al evreului Liiceanu au reusit scoaterea din scoli a operei lui Eminescu si Creanga-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu an reusit sa deschid si sa ascult Cicerone dar poti lua comentariul meu anterior despre Sora ,Ana Pauker et company-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne ajuta Măicuța Domnului doamna Maria ce pot sa spun de cât un post ușor și binecuvântat cu multă sănătate și bucurie.
    De și este cel mai greu post,mie mi se pare cel mai ușor post,și îl țin cu atâta dragoste și știu că revine totul la viață,nu știu să vă spun ce bucurie mare am in suflet.
    Doamna Maria așa este pe cat posibil sa ne înfrânăm de la toate care nu sunt plăcute lui Dumnezeu și Maicuta Domnului 🙏
    Dumnezeu este iubire și noi trebuie să trăim cu dragoste și iubire.
    Dacă îl avem pe Dumnezeu avem și iubire și tot ce trebuie pentru mântuirea sufletului nostru 🙏
    Doamne ajuta Măicuța Domnului la toată lumea 🙏

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos!
      Ma ingrijoram ca nu te-am mai vazut postand.
      Dar acum e totul bine. 🙂

      Ștergere
  8. Dragii mei,
    Ceea ce sunt carne, oua, lactate se numesc "de dulce" pentru ca te indulcesti din ele. Iti dau indestularea si multumirea sufleteasca sa treci peste greul iernii. Dar iarna e pe trecute. Trebuie sa invatati cum se vorbeste ortodox.
    Daca nu sunteti atenti, vi se poate adauga la penitente matanii, flagelari cu fulcrum, etc.
    Posteai fara apa daca erai sectar si chiar stiai ca Domnului i-a fost sete pe cruce. Dar pentru ca nu prea va uitati spre Domnul pentru ca nici vreo icoana in casa nu aveti cu stergarul dedesubt tesut frumos de mana, sau sa fi citit Biblia, rezumatul ei macar, nu aveti de unde stii povestea cu apa.
    Intentia nu este de mai sanatos ci de a struni corpul. Ce nu stie invatatorul spre rele din ignoranta proprie e ca Domnului i-a fost sete pe cruce si i-au dat cu o carpa imbibata in otet pe la gura sa bea.
    Mamele voastre erau sectare si in secret il iubeau pe Cristos si de aceea mancau umil sa rezerve pentru copil ce e bun si citeau Biblia in secret. O tineau de drag eventual sub perna. Ca oricare se fereau de violentele din societate si voiau ca Dumnezeu sa le ajute in casa lor, in familia lor pentru ca nu aveau de nici unde altundeva ajutor. De la cine? De la stat? Aveau un dor nestins de a fi iubite si de a avea sfintenie.
    Tricotand si crosetand mileuri, fete de masa, perne, bluzite, paturi, caciulite si ciupici meditau la ce doar ele stiu.
    De la stradaniile lor ati crescut mari, puternici si destepti.
    Nu e o rusine in a fi sectar pentru ca ortodocsii sunt si ei o secta in crestinism.
    Tineti post daca vreti si aveti purtare decenta tot timpul zilei! Daca nu puteti sa aveti purtarea de nota 10, mai bine nu mai tineti post, dar ramaneti in decenta! Acesta si era scopul invataturii lui Cristos: austeritatea acum pentru indestulare mai tarziu.
    Cand trece ziua multumiti ingerilor pazitori ca v-au ajutat sa nu fiti ispititi!
    Voi vreti in calea voastra sa fie deschis drumul si sa mearga postul, totul lin, dar poate sa nu fie. Per aspera ad astra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am o altă ideie despre mulțumire. Nu e mai bine să-i mulțumești celui ce a făcut pe îngerii păzitori și pe noi și tot ce e viu? Mergi într-o fabrică și faci comandă mare de obiecte de calitate, clienții sunt mulțumiți și vînzarea merge bine. Faci din nou comandă și mergi în fabrică să le mulțumești muncitorilor sau mulțumești patronului ? că ăla a ordonat muncitorilor să facă lucrare de calitate, este ? muncitorii își va lua plata de la patron. Deci, să-i mulțumim celui ce a făcut pe îngeri și pe noi și toate lumile. Dumnezeu îi va răsplăti pe îngeri ci nu noi. Eu știu cum vor fi îngerii răsplătiți dar voi nu știți. Oricum e o poveste mai lungă despre răsplata Domnului pt îngeri și nu e scrisă în nici o carte religioasă.

      Ștergere
    2. Cicerone, dar de ce esti matale asa de agramat?

      Ștergere
    3. Cicerone, de ce esti matale asa de agramat? Nu mai critica tu Creatia lui Dumnezeu, pe ingerii si sfintii lui Dumnezeu!

      Ștergere
  9. Dna Maria va urmaresc cu drag! Este adevarat ce se spune despre vaccin? Atatia oameni au murit subit de la vaccin?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte adevarat,
      vaccinul testat pe oameni pe post de cobai omoara tineri si batrini ca si virusul de fapt creeat programat in laboratoarele din China platite se pare din America caci Sua interzisese cercetarile la ei au externalizat cercetarile pentru a scapa de legile lor-craciun.

      Ștergere
    2. 21.40, dar tu nu ai propriul creier sa gandesti? Doar daca iti spune dna Maria sau altcineva poti vedea ceva evident?

      Ștergere
  10. Ei nu au fost numai culturnici,Mihai Sora a lucrat si la ministerul de externe, Patapievici fiul a fost insotitor si Traducator venit cu armata rosie,Tismaneanu fiul a avut importante funti la introducerea comunismului si a colectivizarii Fortate impreuna cu cei de mai sus si cu Ana Pauker-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  11. Maia Sandu i-i ia apararea lui Mihai Sora .
    Normal avind in vedere ca amindoi erau sustinuti de evreul Soros in instalarea in cele doua state romanesti a neomarxismului -craciun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Talpes fist sef de serviciu secret -Soros spune ca invingerea Rusiiei cu societatea inchisa bucura fostele state sovietice-.
    Deci Ucraina cu milioane hectare cumparate si datoria ucrainei si Rusia lucreaza cu cimpuri petroliere dind accept pentru intrarea Romania in Nato si Ue dupa ce prin OMV a pus mina si pe Pertrom.
    Dunarea nodala pentru Rusia si China ultima poate daca vrea sa transeze un Armistitiu in Ucraina dar ultima nu intelege ca a cistigat-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oculta știe insa profita de naivi
      https://m.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/cel-mai-adanc-si-misterios-strat-al-planetei-este-o-minge-solida-de-fier-cutremurele-au-confirmat-existenta-sferei-metalice-2263477

      Ștergere
    2. Nu va fi nici un război in România!? Totul este creat de ocultă.
      Țara noastră este Noul Ierusalim si este protejată de Dumnezeu. GABRIS a fost primul român care a spus că România este grădină Maicii Domnului si Noul Ierusalim in secolul trecut . Apoi toți sau luat dupa el!? Pana la urma adevărul invinge întotdeauna.

      Ștergere
    3. Nu te culca pe-o ureche
      Ca sa fie Nou Ierusalim Romania ca si primul va fi curatata inclusiv prin Razboi Mondial in care s-ar putea sa fie chiar prima din sfera Nato si se va vedea curind cu incepere din (R )Moldova -craciun.

      Ștergere
  13. iarasi divagatii de la mesajul blogulu- asa este potul este necesa si vindeca- ce te faci cu diabeticii cu persoanele anemice sau cu boli multe si grave- depinde daca preotul te dezleaga- de obicei da

    RăspundețiȘtergere
  14. scuze pt greseli ortografice- din graba

    RăspundețiȘtergere