sâmbătă, 2 noiembrie 2019

MOŞII DE TOAMNA ! POMENIREA MORTILOR !


Moșii de toamnă - 2 Noiembrie 2019. Ce trebuie să faci în Sâmbăta Morților?

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019
Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup, conform crestinortodox.ro.
Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019.  "Moşii de toamnă" sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.
„Moşii de toamnă” se sărbătoresc în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie. Tradiţia spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

Calendar ortodox octombrie 2019. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în octombrie?

Ținând seama că nu știm unde se află cei morți, ne rugăm atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai.

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. De ce facem pomenire morților?

Moşii de toamnă 2019 - Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52). 

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. În ziua de Moși se săvârșește Sfânta Liturghie

La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfantul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.
Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. Sâmbăta, ziua de pomenire a morților
Moşii de toamnă 2019 - Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. În spațiul românesc există 20 de zile de Moși

Simion Florea Marian menționa în lucrarea „Trilogia vieții”, „că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

6 comentarii:

  1. Asa este doamna Maria BUNUL Dumnezeu și Maica Domnului s-ai odihnească pe cei trecuți la Dumnezeu
    S-a ierte Dumnezeu și pe noi sa ne mantuiasca,sa ne putem ruga pentru sufletele lor ca Dumnezeu sa fie Milostiv și cu cei morți și cu cei vii.
    Cu mult drag doamna Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. Masinca,așa de fain scri surioară.după. Mărioara te iubesc.da de fapt tot atâta,că o simţi în inima ta. L-am dus pe tăticuţu meu pe ultimu drum marţi și în fiecare nopte î-l visez alături de mămica . Paraschiva. L-am văzut în abur albastru când an fost la tămâiat . Ei drăguţii ne așteaptă pentru că au nevoie de rugăciunile noastre. Domnuţu . Iisus. Fiul lui. Hristos. Fiul. Lui. Dumnezeu,să le ţână sufletele la toţi ai noștri în pace și lumină. Pa,pa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ooo,nu pot sa ajung acolo unde ajunge doamna Maria.
    Multumesc,mult pentru cuvintele frumoase.
    BUNUL Dumnezeu sa-l ierte pe tatăl dv. 15,04 asa este au nevoie mereu de dragostea și rugăciunile noastre, și noi la rândul nostru la fel,
    Sa stiti ca de acolo de unde sunt ne ajută.
    Doamne Ajuta ca toți să fim MANTUITI si cei vii si cei morți,
    Multa sanatate la toata lumea ca este mai bună decât toate. Doamne Ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Surioară . Masinca ,mulţămescu-ţi ţie şi găzduţei noastre surioarei. Maria noastră cea preaplină de har. Sfânta. Treime şi. Măicuţa. Lui. Iisus. Hristosul pururea. Fecioara. Maria să fie cu noi cu toţi. Amin. Amin. Amin. Pa,pa,tai,tai.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da tu de une ești,copilă a lu. Dumnezău,că după nume aduci a sârboaică? . Şi mai ales,ortodoxă pur sânge.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim 31,12 sunt din România noastra draga si Sfântă,
    FACETI ca un înalt duhovnic de unde vine acest nume? eu am facut o glumă si am zis ca de la Rusi,asa ca de vin sa ne ocupe eu scap,mai găsiți numele meu in cartea
    CRONICA STEICULUI sincer ma trag di părinți credincioși,bunica Ioana,bunicul Grigore,iar părinții Marina si Gheorghe.
    Numele meu este greu cu el de nu sunt atentă la hârtii ma trezesc cu alt nume.
    Vine de la Masinka,rusesc 😍😍

    RăspundețiȘtergere