duminică, 24 iunie 2018

NASTEREA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL !


                        La  24  Iunie  2018   
             Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul!

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 iunie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea deSanziene sau Dragaica.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
Exista o lunga perioada din viata Sfantului Ioan Botezatorul despre care nu avem informatii. Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.
Ioan este nume iudaic - "Iohanan" prescurtare din Iehohanan si inseamna "Dumnezeu s-a milostivit".
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul - data sarbatorii

Data de 24 iunie nu a fost fixata intr-un mod intamplator ca zi a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc dupa ce Zaharia, tatal sau, a tamaiat in sfantul altar - loc in care numai arhiereul intra o singura data pe an, in luna a saptea, ziua a 10 a (cf. Levitic 16, 29). Aceasta luna din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie si alta din octombrie. Avand in vedere cele descoperite in Sfanta Scriptura, Sfintii Parinti au randuit ca ziua zamislirii Sfantului Ioan sa fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de nastere.

Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere ca dupa solstitiul de vara din 21 iunie, ziua incepe sa scada si noaptea sa creasca. De aici putem intelege ca Sfantul Ioan Botezatorul, persoana care reprezinta Legea Veche, se naste intr-un timp cand ziua se micsoreaza, ca semn ca Legea Vechiului Testament incepe sa apuna pentru ca vine Legea Harului, Legea lui Hristos. Sa nu uitam ca Nasterea Mantuitorului este praznuita pe 25 decembrie, dupa solstitiul de iarna din 22 decembrie, cand ziua incepe sa creasca.

Ioan Botezatorul - "cel mai mare intre cei nascuti, cel mai mic in imparatia cerurilor"
Textul din evanghelia de la Matei 11, 11: "Adevarat zic voua: nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi, cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el" (Matei 11, 11), este marturisirea lui Hristos despre Ioan.
Nu exista contradictie in cele afirmate de Hristos. Ca sa intelegem ca Ioan Botezatorul este "cel mai mare intre cei nascuti din femei”, ne este de ajuns sa stim ca a saltat in pantecele maicii sale, in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria atunci cand aceasta Il purta in pantece pe Domnul, ca a vietuit in pustie precum un inger, ca L-a botezat pe Hristos la raul Iordan, etc. Iar ca sa intelegem ce inseamna cuvintele "cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el", ne vom opri asupra talcuirii pe care o dau Sfintii Parinti.
Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca "teologul cel mai inalt e mai mic decat cel de pe urma dintre ingeri". El face aceasta afirmatie pentru ca rezuma "imparatia cerurilor" la lumea ingerilor, caci Imparatia cerurilor nu era inca deschisa oamenilor in vremea lui Ioan. Astfel, Sfantul Ioan este mai mic decat orice inger.
O alta talcuire a Sfantul Maxim Marturistorul este aceasta: "Fiindca se credea ca Ioan a dobandit prin contemplatie toata cunostinta ingaduita aici, cunostinta cea mai mica si cea mai de pe urma in viata viitoare e mai mare decat cea de aici". De aici reiese ca orice cunoastere a lui Dumnezeu in aceasta lume, este doar "in parte" sau "ca in oglinda, in ghicitura", pe cand in lumea de dincolo, cunoasterea va fi "fata catre fata", "deplina", dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel (I Corinteni 13, 12).
Al treilea inteles pe care il ofera Sfantul Maxim Marturisitorul este rezumat la cuvintele: "Cel ce sta pe treapta cea mai de pe urma in vietuirea evanghelica e mai mare ca cel inaltat in treapta Legii". De aici reiese ca Sfantul Ioan Botezatorul, neimpartasindu-se de harul revarsat la Cincizecime, neprimind "botezul cu Duh Sfant si cu foc" este "mai mic decat cel mai mic in imparatia lui Dumnezeu".
Intelesul duhovnicesc al imbracamintei si hranei Sfantului Ioan Botezatorul
Din Evanghelia dupa Marcu, aflam ca Sfantul Ioan Botezatorul era imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica.
Camila poate simboliza atat curatia, cat si necuratia. Daca in Vechiul Testament ea putea fi privita ca un animal curat pentru ca era rumegator, ea putea fi vazuta si ca necurata, daca tinem seama ca avea copita despicata. Daca ramanem la prima semnificatie, cea de animal curat, camila simbolizeaza poporul ales, in timp ce necuratia prefigura neamurile pagane.
Faptul ca Ioan purta o haina din par de camila, simbolizeaza chemarea evreilor si a paganilor la Hristos.
Cureaua, provenita de la un animal mort, semnifica prin incingerea cu ea, omorarea patimilor.
Cat priveste hrana sa, trebuie sa stim ca albinele si lacustele erau considerate a fi curate in Vechiul Testament, semn ca Ioan se hranea doar cu cele placute Domnului.
Moartea Sfantului Ioan Botezatorul
Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul
Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai ).
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii si obiceiuri

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii si obiceiuri

Biserica ortodoxa romana comemoreaza in 29 august martiriul lui Ioan, zis Botezatorul, cel care a fost inaintemergatorul si prorocitorul venirii lui Mesia.

Dupa Maria, Ioan este considerat cel mai mare dintre sfinti. Astazi se tine post.

Nastere:
Batranul preot Zaharia tamaia in templu cand i s-a aratat un inger care i-a vestit ca va avea un fiu ce se va numi Ioan (Yohanan in ebraica). Zaharia stia ca nevasta lui, Elisabeta, de asemenea in varsta, era stearpa si, de aceea, a primit vestea cu neincredere. Ingerul l-a pedepsit sa muteasca pana la sorocul nasterii.
Arhanghelul Gabriel i se arata Mariei si-i spune ca va naste pe Iisus si ca verisoara ei, Elisabeta, este insarcinata la randul sau.
Maria se duce la Zaharia acasa si, spune evanghelistul Luca, pruncul tresare in pantecele Elisabetei, ca si cand ar fi simtit prezenta lui Iisus, iar Elisabeta se umple de duh sfant si striga ca Maria si pruncul pe care il purta sunt binecuvantati.
La nastere, rudele familiei cer ca pruncul sa poarte numele Zaharia, dupa tata, dar batranului preot ii revine vocea si cere sa i se spuna Ioan, asa cum poruncise ingerul vestitor.

Viata:

Despre copilaria prorocului nu se arata prea multe in Noul Testament. Stim doar ca, foarte de tanar, Ioan se retrage in pustiu, unde duce o viata ascetica - se spune ca se hranea cu lacuste si miere din stupurile salbatice - dedicata in intregime ascensiunii spirituale si comuniunii cu Dumnezeu.

Prin Duhul Sfant, Ioan primeste... mai mult

Sfantul Ioan Botezatorul, traditii si obiceiuri

Sfantul Ioan Botezatorul, traditii si obiceiuri

Biserica noastra crestin-ortodoxa i-a inchinat Sfantului Ioan Botezatorul mai multe date la care este praznuit si-anume pe 23 septembrie se sarbatoreste zamislirea lui, in familia preotului Zaharia, mama sa Elisabeta fiind descendenta a semintiei lui Aaron.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este sarbatorita in fiecare an pe 24 iunie, taierea capului pe 29 august, prima si a doua aflare a capului sunt praznuite pe 24 februarie, iar a treia pe 25 mai.

Pe 7 ianuarie, in fiecare an, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, nascut cu sase luni inaintea lui Iisus Hristos, in cetatea Orini. Venirea sa pe lume i-a fost vestita lui Zaharia de catre ingerul Gavriil dar, pentru ca nu a crezut spusele ingerului, Zaharia ramane mut pana la nasterea fiului sau.

Raspunsul la intrebarea cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?, il gasim la Evanghelistul Ioan (In 1, 34), care reda marturia Botezatorului: "Cel ce m-a trimis pe mine sa botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorandu-Se si ramanand peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. Si am vazut si marturisit ca El este Fiul lui Dumnezeu" (In 1, 33-34).

Misiunea pe pamant a Sfantului Ioan a fost aceea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut poporului lui Israel. Mesajul pe care Sfantul Ioan il transmitea era "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!"

Sfantul Ioan a fost un model al smereniei, un... mai mult

Alte articole despre: Sfantul Ioan BotezatorulBotezul Domnului
De Boboteaza, crestinii au parte de minuni

De Boboteaza, crestinii au parte de minuni

In fiecare an, pe 6 ianuarie crestinii celebreaza Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza.

De aceasta zi, sunt legate o serie de minuni pe care crestinii le traiesc, an de an. Una dintre acestea este apa care se sfinteste in aceasta zi si ramane nealterata.
Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II-lea d.Hr. In primele secole d.Hr., Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie.

Incepand cu secolul al IV-lea d.Hr., cele doua sarbatori au fost despartite; 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.
Praznicul Bobotezei simbolizeaza reactualizarea momentului in care Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se boteaza cu botezul pocaintei - a lui Ioan -, Cel fara de pacat, asumand pacatele intregii omeniri, pe care le va rascumpara prin scump sangele Sau, pe Golgota. Botezul Mantuitorului a fost lucrarea Sfintei Treimi: Tatal a marturisit despre El. "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit. Pe Acesta sa-l ascultati (Mt. 3, 17)". Duhul Sfant s-a pogorat in chip de porumbel peste El si Iisus a primit botezul lui Ioan.
Botezul lui Iisus Hristos in apele Iordanului, cunoscut in popor sub denumirea de "Teofanie", cuvant din limba greaca, avand sensul de "aratare" sau "descoperire", constituie unul dintre evenimentele importante ale crestinismului si marcheaza inceputul activitatii misionare a Mantuitorului, aceea de slujire a... mai mult

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Sanzienele

Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici praznuiesc duminica nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, profetul care a descoperit cel dintai lumii ca Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu si care l-a botezat pe acesta in raul Iordan.
Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament.

Scripturile ni-l infatiseaza drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele, mancand lacuste si miere salbatica. El anunta venirea lui Iisus, spunand: "Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant".
Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus. Nu au copilarit impreuna, dar, dupa parerea unor autori, s-ar fi cunoscut in tinerete, petrecand probabil o anumita perioada impreuna la Qumran, unde ar fi primit o educatie eseniana comuna.
Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan. Predicile sale poarta amprenta radicalismului esenian, anuntand iminenta Apocalipsei si a Judecatii de Apoi, indemnand la pocainta, botez si ispasirea pacatelor.
L-a criticat public in mod repetat pe imparatul Irod Antipa pentru culpa de a se fi... mai mult.

Descoperire marcanta: Ramasitele Sfantului Ioan Botezatorul, gasite?

Descoperire marcanta: Ramasitele Sfantului Ioan Botezatorul, gasite?

O descoperire religioasa importanta ar putea fi confirmata de testele efectuate de catre cercetatori asupra ramasitelor despre care se crede ca ar fi ale Sfantului Ioan Botezatorul. Acestea au fost gasite intr-o manastire de langa Marea Neagra, din Bulgaria.
Atunci cand arheologii au afirmat ca au gasit oasele lui Ioan Botezatorul printre ruinele unei vechi manastiri din Bulgaria, expertii au fost sceptici, potrivit Daily Mail.
Dar testele de datare cu carbon efectuate la Universitatea Oxford au furnizat dovezi stiintifice care pot sustine aceasta afirmatie extraordinara. Ramasitele au fost datate in secolul I d.Hr., timp in care se crede ca a trait profetul.
Cercetatorii s-au declarat "surprinsi" atunci cand au descoperit varsta vestigiilor, dar recunosc ca "doar dovada datarii nu poate certifica in totalitate ca oasele ar fi apartinut lui Ioan Botezatorul".
Ramasitele - fragmente din creier, maxilar, dintr-un brat si un dinte - au fost descoperite acum doi ani intr-un altar al unei vechi manastiri, pe o insula de la Marea Neagra.
Ele au fost pastrate in interiorul unei racle - o cutie in care se pastreaza sfintele moaste - la Sozopol, pe coasta de sud a Bulgariei. Indiciul-cheie al originii acestor relicve a fost gasit intr-o cutiuta, descoperita alaturi de racla.
Inscriptia de pe aceasta este in limba greaca: "Dumnezeule, salveaza-l pe robul tau Thomas. Sf. Ioan.... mai mult

Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul

In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan.

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.

Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare
continuare mai mult.
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - obiceiuri si traditii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - obiceiuri si traditii

In fiecare an, pe 29 august, biserica noastra crestin-ortodoxa praznuieste, cu tristete si evlavie, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, zis si Inaintemergatorul, cel mai important profet al lui Iisus.

Ioan Botezatorul, adept si sustinator al lui Iisus Hristos, aduna in jurul lui multime de oameni dispusi sa-l urmeze in credinta si smerenie.
Irod, pe atunci rege al Iudeii, era suparat si ingrijorat, totodata, de puterea profetului pe care-l banuia ca ar vrea sa-i intoarca pe oameni impotriva lui. N-avea curaj sa-l ucida, dar l-a aruncat in inchisoare.
Cum se apropia ziua de nastere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase mintile, urma sa danseze pentru el numai ca aceasta l-a conditionat pe rege, promitandu-i sa danseze doar daca primeste in dar, pe tipsie de argint, capul profetului.
Dorinta lui Irod de a o vedea pe tanara feciora dansand a fost mai mare decat frica de a-l ucide pe profet si asa a ajuns cinstitul cap al Botezatorului pe tipsie, in mainile Irodiadei, mama Salomeei.
Irod, insa, se temea ca Botezatorul ar putea invia cum, de altfel, se mai intamplase, de aceea le-a poruncit ucenicilor sa-i ingroape numai trupul undeva, in Sevastia, iar capul a fost ingropat in curtea Irodiadei, la mare adancime.
Se spune ca, dupa un timp, sotia unui dregator al imparatului a dezgropat capul profetului si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului.
In calendarul popular, ziua de 29 august este numita Crucea Mica. In trecut, oamenii care... mai mult

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 iunie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron.

Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita... continuare mai mult

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 07:17
Dragaica - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Dragaica - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica Ortodoxa, serbeaza de obicei ziua mortii sfintilor, adica data tre-cerii lor spre cele ceresti, ca ziua lor de nastere. Numai Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul fac exceptie de la aceasta regula; ei au privilegiul de a li se sarbatori atat zamislirea (23 septembrie, 9 decembrie) si nasterea (8 septembrie, 24 iunie), cat si alte evenimente din viata lor (ca Buna-vestire, Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul), pentru ca Sfanta Fecioara este cea dintai si cea mai mare decat toti sfintii, iar Sf. Ioan Botezatorul pentru ca, dupa proorocia facuta de in-gerul Gavriil... Continuare mai mult

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu