miercuri, 2 iulie 2025

STEFAN CEL MARE SI SFANT SE ASEAZA PE AL SĂU TRON !

                             

                                                                  Dragilor, 

Astazi pomenim pe STEFAN Cel Mare si Sfant,si anume, 521 de la moartea sa.

Si m-am gandit ,ca sa readuc aici pe Blog, mai multe Mesaje divine,care au legatura cu Stefan Cel Mare si Sfant,care este viu acolo Sus in Ceruri.

Zilele acestea, l-am vazut pe Stefan Cel Mare si Sfant in Ceruri,alaturi de alti Domnitori ai Romaniei,care erau vii in Ceruri si aveau in jurul lor numai soldati,numai oameni luptatori,calare pe cai.

Am trait clipe emotionante,clipe in care,lacrimile-mi curgeau fara sa le pot opri.

Dar iata:

                                    Dragii mei,

In aceasta dimineata in zori,ma trezeste o lumina alba si stralucitore foarte,lumina ce-mi arata un loc mai inalt ca o scena,iar pe acea scena se afla un tron inalt. Pe acest Tron inalt si foarte frumos se aseaza in carne si oase, chiar Marele Domnitor al Moldovei Stefan Cel Mare si Sfant.

.
Stefan Cel Mare si Sfant era imbracat exact ca in poza de mai sus.Coroana domneasca era inalta si plina de diamante frumoase si stralucitoare.
Dragii mei, se pare ca vom avea nevoie (fie si in mod nevazut) de Domnitorul  Moldovei Stefan Cel Mare si Sfant,pentru a ne apara din nou Moldova,granitele Moldovei.
Dar sa ne amintim de marele nostru Domnitor al Moldovei Stefan Cel Mare:

Ștefan al III-lea (n. 1438-1439Borzești – d. 2 iulie 1504Suceava), supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă RomânăȘtefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A fost fiul lui Bogdan al II-lea, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Aceste calități i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervențiile militare ale statelor vecine fie de încercări, din interior sau sprijinite din exteriorul țării, de îndepărtare a sa de la domnie. În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.


.


Ca intotdeauna,cu dragoste,Maria.             


                  LA  MULTI  ANI  ROMANIA,
                     LA MULTI  ANI  ROMÂNI !

                30 Noiembrie 2017 ora 22,47 !

            Dragii mei,

În aceasta noapte dragilor,in timp ce scriam aici pe Blog, am avut onoarea ca sa primesc în camera mea,chiar langa mine, un musafir cu totul si cu totul deosebit.
Desi eram cu ochii pe monitor,vad dragilor în stanga mea, pe insusi STEFAN CEL MARE si sfant , DOMN al MOLDOVEI !
DOMNITORUL  MOLDOVEI era imbracat in haine aurii ,iar pe capul său avea COROANA .
Era viu ,de parca ar trai acum in zilele noastre.
STEFAN CEL MARE statea pe un TRON inalt si era inconjurat de o Lumina alb-aurie.
Era bucuros si fericit, ma privea cu mare bucurie, semn ca era tare fericit ca BUNUL DUMNEZEU i-a ingaduit ca sa vina in ajunul ANIVERSARII ZILEI NATIONALE a ROMÂNIEI, si sa-l vad pe TRONUL său de DOMN al MOLDOVEI !
La chip ,STEFAN CEL MARE era slabuţ si cu faţa alungita,iar mustata -i era subtire si adusa pana la coltul buzelor.Avea cred eu ,pâna în 40 de ani, asa cum eu l-am vazut in stanga mea,fiind inconjurat de un Izvor de LUMINA DIVINA .
Dragii mei,ori priveam la Soarele de pe Cer,ori la STEFAN CEL MARE si SFANT ,era acelasi lucru; atat de tare era cuprins de stralucire.
Totul a durat circa 5 -6 secunde,după care a disparut.
Iar eu am ramas deosebit de placut surprinsa, de vizita DOMNITORULUI MOLDOVEI în camera mea,in ALTARUL SUFLETULUI meu.
Iata si un Cantec minunat:


Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldoveiîntre anii 1457 și 1504

Cantecul lui Stefan cel Mare - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=nMRHL-Ay4ic
Sep 27, 2011 - Uploaded by Andrei8654
O altfel de istorie - 5 lucruri pe care nu le stii despre Stefan cel Mare - Duration: 7:

Image result for STEFAN CEL MARE.
Dragii mei, din dragoste si pretuire aleasa pentru DOMNITORUL MOLDOVEI STEFAN CEL MARE si SFANT (a fost canonizat de BOR in anul 1992  ),am adus aici, de pe net,mai multe detalii despre DOMNITORUL MOLDOVEI STEFAN CEL MARE.
Iata:

Ștefan cel Mare a fost un mare sprijinitor al culturii și al bisericii, ctitorind un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, la 20 iunie 1992.

DOCUMENTAR: Ștefan cel Mare și Sfânt, domn al Moldovei (1457-1504)

Mormântul domnitorului Ștefan cel Mare de la mănăstirea Putna
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES ARHIVA
La 20 iunie 1992, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română: Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.
Cel mai de seamă descendent al descălecătorilor maramureșeni ai Țării Moldovei, intrat în istorie sub numele de Ștefan cel Mare, s-ar fi născut pe la 1434 la Borzești, fiind întâiul fiu al voievodului Bogdan al II-lea (1449-1451) și al soției sale Oltea.
Asociat la tron și purtând titlul de ''voievod'' în vremea domniei tatălui său, viitorul domn luase calea pribegiei, petrecând câțiva ani în Transilvania, unde Iancu de Hunedoara (1441-1456) i-a oferit probabil adăpost în virtutea tratatului din 1450. Aici s-a familiarizat cu tacticile militare ale acestuia, care îmbinau elemente de artă militară din estul, centrul și apusul Europei. 
Statuia domnitorului Ștefan cel Mare, ridicată în curtea bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Iași
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES ARHIVA
Cu o forță militară pusă la dispoziție de către Vlad Țepeș (1448; 1456-1472; 1476), la care s-au adăugat partizanii săi din sudul Moldovei, Ștefan cel Mare a obținut o victorie categorică la Doljești (Dolhești), în ziua de 12 aprilie 1457, asupra oastei lui Petru Aron, obligându-l pe acesta să se retragă la Camenița.
Pe câmpul de la Direptate, situat mai degrabă în apropierea locului luptei abia încheiat, adică în zona Mirceștilor din ținutul Roman, Ștefan a fost proclamat domn legiuit al țării de către toate stările întrunite și ''a luat schiptrul Moldovei'', după ce a primit ungerea din partea mitropolitului Teoctist.
A găsit o țară sărăcită, sfâșiată de luptele dintre diverșii pretendenți la domnia Moldovei, o țară ce plătea tribut turcilor începând cu anul 1456. Domnitorul amână lupta antiotomană pentru independență timp de 18 ani (1457-1475) consimțind să plătească tribut Porții.
În asemenea circumstanțe, domnitorul a trebuit să inițieze ample măsuri de redresare a situației social-economice.
Pentru a-și asigura suportul politic necesar stabilității guvernării, Ștefan cel Mare a eliminat tendințele marii boierimi de anarhie și de nesupunere față de puterea centrală, a favorizat consolidarea economică a țărănimii libere (răzeșii), a încurajat clasa negustorească și legăturile comerciale externe.
În plus, a acordat o atenție aparte structurilor militare tradiționale ale țării (''oastea cea mică'' — structură militară permanentă, și ''oastea cea mare'' — chemată numai în caz de atac extern), susținând introducerea unei discipline mai riguroase și ameliorarea dotării.
Măsurile sale militare au vizat și întărirea capacității defensive a țării, prin consolidarea și modernizarea cetăților Hotin, Tighina, Soroca, Chilia, Cetatea Albă, Suceava, Neamț, Crăciuna.
De asemenea, pe plan extern încheie un sistem de alianțe și are în vedere consolidarea legăturilor cu voievozii celorlalte țări române. Îl învinge pe Matei Corvin la Baia (1467), iar pe tătari la Lipnic (1470).
În acest context, consolidat pe plan intern și extern, Ștefan refuză plata tributului.
Încep războaiele de apărare a Moldovei: marea biruință de la Vaslui sau Podul Înalt (10 ianuarie 1475), înfrânt în încleștarea de la Războieni (26 iulie 1476), dar prin retragerea în cetățile Moldovei și apărarea lor transformă înfrângerea în biruință. 
Steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare, cu Sfântul Gheorghe pe tron
Foto: (c) SILVIA MARCU / AGERPRES ARHIVA
Victoria obținută la Vaslui a fost relatată în letopisețul de la Bistrița astfel: ''Și au biruit atunci Ștefan voievod și au căzut atunci mulțime nenumărată de oameni și mulți și fără de număr au fost prinși de vii, care mai apoi au fost tăiați, numai pe unul îl lăsară viu, pe fiul lui Sac-bașa; și steagurile lor împreună cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre ... iar Ștefan se întoarse cu oștenii săi ca un biruitor în scaunul său din Suceava''.
Câțiva ani mai târziu, Mahomed al II-lea invadează Moldova și cucerește Chilia și Cetatea Albă (1848) provocând o spărtură în sistemul de apărare al Moldovei. După doi ani, Ștefan îi înfrânge din nou pe turci în Bătălia de la Scheia (1486). Întrucât Imperiul Otoman încheie pace cu Veneția (1479), cu Ungaria (1483) și cu Polonia (1487), Ștefan este nevoit să plătească suma de 5.000 de ducați și să încheie pace cu sultanul (1489).
În ultimii ani de domnie Ștefan respinge expansiunea polonă a regelui Ioan Albert, pe care îl învinge în bătălia din Codrii Cosminului (26 octombrie 1497).
La 2 iulie 1504, Ștefan cel Mare moare, lăsându-l pe tron pe fiul său Bogdan al III-lea cel Orb (1504-1517).
Victoriile militare spectaculoase ale lui Ștefan cel Mare, repurtate practic împotriva tuturor vecinilor săi (turci, tătari, maghiari, poloni) au fost pregătite întotdeauna de o politică externă foarte abilă, ce a permis voievodului ca, înconjurat de trei adversari redutabili (Ungaria, Polonia și Imperiul Otoman), să nu se angajeze niciodată într-un conflict pe două fronturi. Din punct de vedere diplomatic, Ștefan cel Mare a purtat negocieri și a încheiat alianțe, în funcție de împrejurări, cu o serie de state puternice din estul, centrul și vestul Europei (Hanatul de Crimeea, Imperiul Otoman, cnezatul de Moscova, Polonia, Ungaria, Veneția, Statul Papal). La acestea se adaugă și tratativele inițiate în vederea organizării unei alianțe antiotomane cu Uzun Hassan, șahul statului turcoman din Anatolia orientală și Iranul Occidental. 
Statuia domnitorului Stefan cel Mare — Podul Înalt (Vaslui)
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES ARHIVA
Vitejia sa pe câmpul de luptă a fost permanent dublată de râvna pentru credința creștină, în numele căreia ieșea la război și în virtutea căreia a zidit numeroase lăcașuri de cult (peste 40). Printre ctitoriile sale de referință se numără mănăstirile Putna (1470), Voroneț (1488), Tazlău (1487), Borzești (1494), Războieni (1496), Neamț (1497), precum și biserici domnești pe tot cuprinsul Moldovei: la Vaslui, Bacău, Iași, Dorohoi etc. A contribuit, de asemenea, cu danii substanțiale la zidirea unor locașuri de cult din Muntenia, Ardeal, de la Sfintele Locuri, precum și de la Muntele Athos.
A fost numit de Papa Sixt al IV-lea ''atlet al lui Hristos''. Din relatările cronicarilor este cunoscut ca om al rugăciunii și postului (se spune că își îndemna oștenii la post și împărtășanie înaintea războaielor), fiind povățuit de marele Daniil Sihastrul.
La nici trei decenii de la trecerea în neființă, la 3 februarie 1531, Ștefan cel Mare, era amintit de Sigismund I, regele Poloniei (1506-1548), ca Stephanus ille magnus (''acel mare Ștefan''). Bernard Wapowski, cartograful și istoriograful oficial al aceluiași rege, consemna că domnul moldovean era ''principele și războinicul cel mai vestit'' din epoca sa.
Doctorul Matteo Muriano, trimis de Veneția la Suceava, în vara anului 1502, spre a-i acorda asistența medicală principelui moldovean, consemna în raportul său că acesta ''este un om foarte înțelept, vrednic de multă laudă, iubit mult de supușii săi, pentru că este îndurător și drept, veșnic treaz și darnic''. Văzut de contemporanii lui europeni ca un șef de stat care a reușit să se mențină la cârma țării 47 de ani, pe plan intern el a simbolizat stabilitatea, continuitatea, dezvoltarea economică, dreptatea, încât la înmormântarea sa în Moldova ''jale era, că plângea toți ca pe un părinte al său ...'' (Grigore Ureche). 
Statuia lui Ștefan cel Mare din Iași
Foto: (c) BOGDAN BARBULESCU / AGERPRES ARHIVA
În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a procedat la actul de canonizare al Voievodului Ștefan cel Mare.
Condițiile canonizării au fost: ortodoxia neîndoielnică a credinței, puterea de a suferi moarte martirică pentru dreapta credință, puterea de a înfrunta orice primejdie sau chinuri pentru mărturisirea dreptei credințe, puterea de a-și închina viața celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase, puterea de a săvârși minuni în viață și după moarte, puterea de a apăra și de a sluji cu devotament eroic credința și biserica ortodoxă, răspândirea miresmei de sfințenie după moartea lui și confirmarea acesteia prin cultul spontan pe care i-l acordă poporul credincios.
Calitățile sale de organizator, protector al culturii și promotor al ortodoxiei, diplomat și conducător de oști, au fost recunoscute pe plan intern și extern încă din timpul vieții sale, rezistând atât la trecerea timpului, cât și la analizele istoriografiei moderne.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu).
Iata un alt Mesaj:
STEFAN CEL MARE SI SFANT , CU STEAGUL ALB ÎN MÂNA DREAPTA !
Glas din Cer,a grait asa:

 "Patimile si asezamântul lui Stefan,s-au dezvelit în Mormântul Lui Hristos!"

                                  Dragii mei,  

În aceasta dimineaţă, treaza fiind, mai stateam in pat privind cu ochii inchisi,Minunile CERULUI  sfânt.
Astfel, ceva minunat de frumos, a venit deasupra patului meu, chiar sub plafonul care nu mai exista in acel moment.
Vedeam dragii mei, într-un Cer de noapte albastra si catifelata,călare pe cal, pe Însuşi Sfântul Voievod STEFAN CEL  MARE si Sfant,care purta in mâna sa dreapta, un Steag alb,ce-l flutura în vânt.

                                     
.
Dragii mei, eu cred ca aparitia SFÂNTULUI  VOIEVOD  STEFAN  Cel MARE, cu un STEAG  al PĂCII, un STEAG alb ce-l flutura în vânt, călare pe cal fiind, eu cred că este un Semn Divin, un Semn minunat, un Semn al Păcii si intelegerii intre oameni si între popoare.
Doamne  Ajuta sa fie bine in Ţară si în Lume!  
                                           Cu dragoste,Maria.
P.S.
                                                         .

"Minunat este Dumnezeu întru sfinţii lui, Dumnezeul lui Israel; Însuşi va da putere şi întărire poporului Său" (Psalmul LXVII, 36).
Viata lui Stefan cel Mare
Sfantului STEFAN CEL MARE AL MOLDOVEI, voievodul de neam musatin, pentru taria credintei sale in Hristos, pentru multimea faptelor sale crestinesti, pentru maretia actelor sale de vitejie, de aparator al Bisericii stramosesti si al hotarelor patriei, poporul roman de pretutindeni i-a inaltat in adancul constiintei sale un altar de preamarire cuvenita, un monument mai trainic decat orice granit. Prin acest monument nepieritor, inchegata din virtutile stralucitului voievod, acesta este ridicat in cinstire si preaslavire, este privit asemenea sfintilor si asezat in randurile binecredinciosilor aparatori ai Bisericii si ocrotitori ai dreptei credinte. Peste ani si veacuri el a fost si este in constiinta poporului asemeni Sfantului Imparat Constantin cel Mare, asemeni lui Justinian cel Mare.

Biografia lui Ştefan cel Mare

“Stefan Voda, domn cel mare, seaman pe lume nu are, decat numai mandrul soare “
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare (n. 1433, Borzeşti - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
Perioada domniei 1457 - 1504
Născut 1433 Borzeşti
Decedat 2 iulie 1504 Suceava
Predecesor Petru Aron
Succesor Bogdan al III-lea cel Orb

Parintii :
Era fiul lui Bogdan al II-lea şi nepot al lui Alexandru cel Bun, din familia domnească a Muşatinilor (sau Muşateştilor), întemeiată de Margareta-Muşata, mama lui Petru I (1374-1392). Muşatinii moldoveni erau înrudiţi cu neamul valah al Basarabilor, care a dat Munteniei mai mulţi domni celebri: Mircea cel Bătrîn, Vlad Dracul, Vlad Ţepeş.
Mama voievodului este doamna Oltea. In spatele fiecarui barbat puternic se ascunde o femeie inteligenta. Dupa moartea sotului ei, Bogdan al II-lea, Maria-Oltea si-a crescut fiul, Stefan, pentru a deveni domnitor. Se considera ca primul nume - Maria - a fost luat spre sfarsitul vietii, cand s-a calugarit, iar cel de-al doilea - Oltea - vine din zona Olt, loc de unde se tragea ea. Documentele sunt zgarcite in ceea ce priveste originile ei, de aceea a ramas loc de presupuneri si legende fabuloase.


Casatoriile :

Ştefan cel Mare a avut trei căsătorii : cu Evdochia de Kiev, cu Maria de Mangop şi cu Maria Voichiţa, fiica lui Radu cel Frumos, domnul Ţării Româneşti, fratele lui Vlad Ţepeş.
Toate erau de rang princiar, descendente din mari familii domnitoare, între care cea de-a doua, Maria de Mangop, chiar urmaşa familiei imperiale bizantine a Asan-Paleologilor.

Evdochia din Kiev este prima soţie a domnitorului Ştefan cel Mare şi sora cneazului Simion Olelkovici. Căsătoria a avut loc la data de 5 iulie 1463 şi a luat sfârşit prin moartea Evdochiei.
Maria din Mangop este a doua soţie a domnitorului Ştefan cel Mare. Ca şi prima căsătorie a domnitorului se va termina prin decesul soţiei sale.
Maria Voichiţa este cea de a treia soţie a domnitorului Ştefan cel Mare, fiica lui Radu cel Frumos. Căsătoria a avut loc în anul 1473. Din dragostea lor s-a născut Alexandru, primul fiu al lui Ştefan, ctitorul bisericii Adormirea din Bacău.

Fii si fiice
Prima soţie, Evdochia (cu care s-a căsătorit la 5 iulie 1463) i-a născut doi feciori, Alexandru şi Petru, şi o fiică, Elena, fiul cel mai mare, Alexandru, fiind favoritul domnitorului
A doua soţie, Maria de Mangop, cu care s-a căsătorit în 1472 i-a născut doi băieţi: Ilie şi Bogdan.
A treia sotie , Maria-Voichiţa l-a născut pe Bogdan, ajuns domn al Moldovei după moartea lui Ştefan cel Mare - s-a aflat pe tronul ţării din 1504 pînă în 1517. Bogdan a avut două surori: Ana, moartă de timpuriu, şi Maria, căsătorită cu un prinţ polon. Fiu natural al lui Ştefan a fost şi Petru, copilul Mariei Rareş din Hîrlău.
Petru Rareş a domnit în două rînduri: 1527-1538 şi 1541-1546.
Domnia lui Stefan cel Mare si Sfânt în Moldova a avut loc în
perioada cuprinsă între anii 1457-1504.
Domnia sa, de aproape jumătate de veac, este cea mai frumoasă perioadă din istoria
Moldovei, niciodată tara nu a fost mai întinsă, mai respectată si mai bogată.
Portretul fizic:
-statură potrivită;
-îmbrăcăminte domnească (pelerina lungă, cusută cu fir de aur si argint;
-fata prelungă, ochi mari, privire verde pătrunzătoare.
Portretul moral:
-trăsăturile fetei exprimă: dârzenie,îndrăzneală, hotărâre, vointă, severitate;
-felul în care îsi tine sabia si pasul făcut înainte exprimă hotărâre, fire demnă;
-“om întreg la fire, nelenes”( Grigore Ureche) adică bun gospodar;
-mester mare, om războinic, viteaz;
-mare ctitor si iubitor de frumos;
-iubitor de tară si de libertate.
Situatia politică internă a Moldovei în jurul anului 1457:
-certuri pentru domnie – slăbirea tării;
-boierii au închinat turcilor Moldova si s-au învoit să plătească tribut;
-tara era prost goepodărită.
Situatia politică externă:
-Imperiul Otoman cunoaste o maximă expansiune;
-Polonia si Ungaria vor să-si impună suveranitatea tării.
•Măsuri luate pe plan intern:
-alungarea lui Petru Aron si a boierilor supusi turcilor;
-dezvoltarea agriculturii, a mestesugurilor si negotului;
-înăltarea mănăstirilor: Putna, Voronet, Neamt, Moldovita;
-dezvoltarea comertului:
-exportă: grâu, ovăz, orz, vite, porci, cai, vin miere;
-importă: fiare de plug, aur, ulei, postav, piper.
-formează oastea: boieri credinciosi, tărani liberi, târgoveti;
întăreste cetătile: Suceava, Hotin, Soroca, Chilia, Roman, Cetatea Albă,
Cetatea Neamtului;
-încheie un larg sistem de aliante cu Vlad Tepes, Iancu Corvin
Hunedoara, Ungaria, Polonia, Rusia.
•Bătălii:
-Baia – 1467 –se luptă cu Matei Corvin (se spune că Matei însusi cît era de mândru
s-a retras dus pe targă, rănit în spate de o săgeată cu trei vârfuri.Înfrângerea l-a făcut să jure că nu
va mai veni cu oaste împotriva Moldovei si a fratelui de acelasi neam.
-Vaslui –1475 – cu turcii condusi de Soliman Pasa;
-Războieni (Valea Albă) –1476 cu tucii condusi de Mahomed al II-lea;
-Codrii Cosminului – 1497 - polonezi condusi de Albert
“la 2 iulie 1504, Stefan murea, după ce domnise 47 de ani, două luni si trei săptămâni,
domn adevărat, viteaz, cuminte si iubitor de tară si de neam din clipa întâia până în cea
din urmă.” (Nicolae Iorga)
Este înmormântat la Mânăstirea Putna.
                                                                

5 comentarii:

  1. Semn ca vor veni vremuri grele
    Stefan cel Mare in batalia contra Polonezilor in 1497 avea o oaste de circa 50000 de moldoveni l
    Dupa ce reuseste saptamini in sir hartuirea si taierea liniilor de aprobizionsre ale polonezilor ca atacara Cetatea Sucevei,

    Stefan cel Mare -Mare supranume dat chiar de polonezi, fusese convins sa faca pace, si ajunsese la un Armistitiu cu polonezii dupa o saptamina de discutii la Suceava,

    Dar le-a impus polonezilor da se retraga doar pe drumul pe care intrasera in Tara Moldovei.

    Mindri polonezii acceptara dar se retrasese pe alt drum prin Codri de la Cosmina , unde Stefan pentru nerespectarea Armistitiului le pregatise o Ambuscada cu copaci taiati din timp si rasturnati la momentul oportun inclusiv cu carute.

    Batalia ramasa ca la Codrii Cosminului a durat o saptamina si Moldova a fost ajutata de doar 2000 de otomani dar murira acolo 45 000 de polonezi plus cei de la Suceava si cei din hartuirile anterioare.

    Polonezii apreciau ca au scapat numai unul din 10 ostasi care s-au retras hartuiti la Cernauti di apoi fugira peste Prut unde Stefan a mai invins oastea lituanienilor -renumitii Teutoni venita in ajutorul polonezilor care se spune a fost nimicita in totalitate.

    La batalia initiala de la Cetatea Sucevei a mai ajutat pe Stefan principele transilvanen care era un roman maramuresan.
    Deci o confruntare cu trei Batali de peste o luna de zile la 30 de ani dupa ce Stefan invinse la Baia pe regele ungariei Matei Corvin

    si intarise astfel insciis cu stapinirea de Moldova a circa 100 de sate de la Ciceu pe Tirnava Mica pina la Mihalt pe Mures si unde Stefan contruise biserici ca cea de la Vad pe Somes la nord de Cluj,

    construita de Stefan inaintea cele Metropolitane de la Iasi-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La batalia de la Cetatea Sucevei polonezii folosisera 100 de tunuri care loveau cele doua ziduri de aparare

      Ce spargeau polonezii ziua moldovenii reparau noaptea, la urma mai reparau cu trunchiuri de stejar gaurile cetatii.

      Dupa batalia de la Codrii Cosminului Stefan capturase toate tunurile si Toate armele polonezilor iar prizonierii unii omoriti si altii folositi ca sclavi inclusiv luati de otomani
      Iar apoi dupa o luna Stefan dadu conform promisiunii o petrecere pentru toti vitejii sai moldoveni la Hirlau carora le daruise si tot feliul de bunuri dupa marile lor merite
      -craciun.

      Ștergere
  2. Cel mai vrednic urmas al lui Stefan cel mare a fost Petru Rares fiul Raresoaiei
    Care a Domnit in doua rinduri la interval de un an
    Prima domnie a pierdut-o urmare a bataliei cu Polonia pentru pastrarea Pocutiei.
    Intre domnii a rezistat 3 ani in cetatea sa de la Ciceu in fata secuilor in Transilvania, cetate ulterior demolata intentionat de secui.
    Dupa care revine domn cu ajutorul turcilor.

    Una di fetele lui Petru Rares deci nepoata lui Stefan cel mare ajunge intii Sotia domnitorului Tarii Romanesti Petru Ciobanu si dupa doua domni si moartea sotului Doamna Chiajna ajunge singura Domnitoare si care conduce Oastea in lupta.

    De aceia este singura femeie domnitoare pictata pe arcada domniltorilor din sala unirii din Alba Iulia.
    De la ea a ramas biserica Din Chiajna de linga Bucuresti linga liniia ferata acum in patagina dar in picioare cu ziduri peste 1,5 metri grosime ,
    despre care era un Mesaj al doamnei Maria ca lumea spirituala ar vrea reparatea si transformarea ei in Manastire-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  3. da d-na Maria dar avem sfinti cu moaste care trebuie amintiti ca neamul romanesc ii pomenesc-ex:sf Ghelasie Ramet ,sf Leontie Radauti etc.-unii din anonimi scriu politica f des asa ca blogul fiind de credinta e bine de stiut aceasta -pt zidire sufleteasca

    RăspundețiȘtergere
  4. Fapte inedite putin cunoscute despre Stefan cel Mare
    La batalia lui Stefan cel Mare dusa contra turcilor la Podul Inalt la Vaslui in anul 1475 contra otomanilor condusi de Soliman cronicarii Moldovei povestesc si scriu ca
    A aparut un Soare in plus pe cer care in terminologia noastra moderna ar fi un OZN care ar fi supravegheat de sus toata desfasurarea intregii batali
    Ca si la luptele varului sau Vlad Tepes la o lupta impotriva otomanilor de linga Tirgoviste fapt mentionat in cronicile militare Transivanene ca si ale Tarii Romanesti.
    Si sa nu uitam ca in acriasi perioada la Otomani conducator al flotei militare era Piri Reis cel care avea harta globului pamintesc vazut din spatiu cosmic
    Cu un contur exact al Europei ,Africii si Asiei Mici dar si Asiei dar si contururile americilor si Australiei
    Ultimele doua necunoscute atunci si desenate la mare precizie la 1 513 pe piele de gazela.
    Harti despre care se spune ca au stat si la descoperirea Americii de catre Cristofor Columb
    —craciun.

    RăspundețiȘtergere