miercuri, 5 octombrie 2022

GHEORGHE DOJA ! SE INTORC VREMURILE LUI GHEORGHE DOJA !


                                    Dragii mei,

Astazi dimineata,m-a trezit un glas care spune ceva despre Vremurile pe care urmeaza sa le traim.
Iata dragilor ce spunea glasul:

                               "Gheorghe Doja!

            Vin vremurile lui Gheorghe Doja !"

Iar glasul nu mai spune nimic.
Dragii mei,pentru ca noi sa intelegem mai bine acest MESAJ,este nevoie ca sa ne amintim cine a fost GHEORGHE DOJA,cand a trait si ce a facut in viata sa.
După ce vom citi cu mare atentie INFORMATIA despre  GHEORGHE DOJA,ne vom cutremura la propriu daca se vor intoarce acele vremuri in care a trait GHEORGHE DOJA.
Sa ne rugam la BUNUL DUMNEZEU si la MAICA DOMNULUI ca sa treaca acest PAHAR amar ,de la noi,POPORUL ROMAN.
 Iata:


Răscoala condusă de către Gheorghe Doja a fost… UN ADEVĂRAT ...

www.cunoastelumea.ro › Cunoaște România

25 apr. 2017 - Răscoala lui Gheorghe Doja se numără printre revoltele cele mai mari care au avut loc vreodată pe pământul locuit de către români. A fost mai ...


Gheorghe Doja

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigationJump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Gheorghe Doja (dezambiguizare).
Gheorghe Doja
Gheoghe Doja.jpg
Georgius Dosa Siculus de Makfalva
Date personale
Născutcca. 1470
DalnicScaunul ChizdȚinutul SecuiescRegatul Ungariei (astăzi în Județul CovasnaRomânia)
Decedat20 iulie 1514
TimișoaraComitatul TimișVoievodatul TransilvanieiRegatul Ungariei
NaționalitateFlag of Hungary.svg maghiară
Ocupațielider
militar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Cunoscut pentrurolul de frunte și conducerea răscoalei țărănești contra marilor proprietari (magnați) unguri de pământ din anul 1514 care-i poartă numele
Gheorghe Doja, în maghiară Makfalvai Dózsa György, în germanăGeorg Dózsa von Makfalva, în latină Georgius Dosa Siculus de Makfalva, în slovenă Juraj Dóža, în croată Juraj Doža (n. cca. 1470DalnicScaunul ChizdRegatul Ungariei, astăzi în județul CovasnaRomânia - d. 20 iulie1514Timișoara) a fost un mic nobil secui din Transilvania care a condus răscoala țărănească contra marilor proprietari (magnați) unguri de pământ din anul 1514 care-i poartă numele.
Papa Leon al X-lea a chemat la o cruciadă antiotomană, nedusă la îndeplinire. În anul 1513 Doja a fost însărcinat cu organizarea unui corp de oaste secui, care să participe la cruciadă. Oastea organizată pentru cruciadă s-a transformat într-o oaste de răsculați pe teritoriul Ungariei și Transilvaniei, sub conducerea lui Gheorghe Doja.
Gheorghe Doja se remarcase anterior ca bun ofițer în războaiele antiotomane.
Proclamarea cruciadei de către papa Leon al X-lea a dus prin recrutarea țăranilor maghiari, slovaci, sârbi, croați, români și secui ca soldați, la un conflict de interese cu marea nobilime din Ungaria și Transilvania, care dorea să-i rețină pe țărani pe propriile domenii. Prin participarea la cruciadă țăranii sperau sa-și îmbunătățească greaua situație economică, în ipoteza unei campanii reușite în fața turcilor.

Imagini pentru GHEORGHE DOJA IMAGINI

Cine a fost, cu adevărat, Gheorghe Doja. Secui „românizat“ de comunişti, era un „tâlhar cunoscut în întregul regat“.
Răscoala lui Gheorghe Doja se numără printre revoltele cele mai mari care au avut loc vreodată pe pământul locuit de către români. A fost mai degrabă un război țărănesc și s-a desfășurat la 1514, între aprilie și iulie. Cauzele războiului țărănesc al lui Doja? Exploatarea crâncenă a țărănimii, printr-un sistem abuziv de transfer de proprietate prin intermediul birurilor și legiferarea unor corvezi, prin aplicarea cărora marea nobilime devenea și mai avută, iar situația săracilor și a țăranilor mijlocași devenea tot mai grea.
Dacă nemulțumirile transilvănenilor ar fi comparate cu un material inflamabil ce s-a tot acumulat, tot ce mai trebuia era o scânteie. Un prilej! În prima parte a anului 1514, Papa Leon X a lansat o chemare la Cruciadă. O Cruciadă împotriva otomanilor! Țăranilor participanți li s-a făgăduit că vor fi scoși din rândul iobagilor. Visul libertății i-a cucerit pe mulți dintre țăranii ardeleni, așa că spre Buda au pornit, de prin sate, zeci, sute de cete de obidiți ai unei orânduiri nedrepte. La apelul papei a răspuns, printre alții, și Gheorghe Doja – un nobil de rang inferior, din neamul secuilor. Era însoțit de fratele său, Grigore.
Până la urmă, la Buda s-a strâns o armată impresionantă. Însuma zeci de mii de oameni doritori să se alăture cruciadei anti-turcești. Nobilii au început să se revolte, văzând că moșiile li se golesc de țărani aserviți. Așa că nu le-au mai permis țăranilor să se alăture armatei „cruciaților”. Mulțimile aflate la Buda au prins de veste și… s-a aprins scânteia. În primul rând, țărănimea adunată a refuzat să mai ia parte la cruciadă!

5 comentarii:

  1. Cu actuala conducere de minoritari care simpatizeaza si monteaza statui lui Horty si Brukenthal da ca astia jupiau de vii pe romani adta e visu si programul lor de Tara.-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vin marile revolte. Dna Maria de ce nu treceți și data când ați avut viziunea?!

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a mai intimplat in ocupatia ungara a Ardealului de Nord in timpul celui de al doilea razboi mondial posibil a se repeta si in cal treilea dupa relatia oportunista Orban-Putin-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum va fi răscoala lui George Simion și Românilor sătui de guvernul/mafia Română. Să vezi ce o să iasă.

    RăspundețiȘtergere
  5. revolte mari si oprimari si cine mai stie de nu vor fi morti

    RăspundețiȘtergere