11 Septembrie 2022,ora 23,11 !
Dragii mei,
In aceasta noapte,in timp ce scriam aici pe Blog, aud un glas care striga asa:
"Gata! Vine noua Revolutie,mai ceva ca acea din "90".
Moment in care,vad oameni care erau foarte vocali, foarte revoltati,oameni care alergau cu Drapele in maini,fluturandu-le prin aer.
Mineriada din iunie 1990, “moartea” Revoluției din decembrie 1989
Unii dintre SRI-iştii abia înrolaţi în noua organizaţie au binevoit să fie călăuze pentru mineri
Prima mineriadă a însemnat intrarea României sub tutele foștilor comuniști și a foaștilor generali și colonei ai regimului Ceaușist. Practic, prin manipulare și crimă, făcute cu “acoliți”, aceștia și-au asigurat liniștea pentru următoarele decenii!
Mineriada a însemnat “moartea” Revoluției din decembrie 1989.
Ce spun după 30 de ani personajele cheie din 14-15 iunie 1990:
PETRE ROMAN, prim-ministru în 1990: „Cine le-a spus să vină nu se ştie nici astăzi… Din păcate, lucrurile au scăpat de sub control şi rezultatul a fost dramatic.”
GELU VOICAN VOICULESCU, senator FSN în 1990: „E ultimul lucru la care ne-am fi gândit, să vină minerii… Ion Iliescu le-a vorbit din balconul Palatului Victoria şi există filmările şi textul în care i-a îndemnat să semene flori.”
VIRGIL MĂGUREANU, directorul SRI în 1990: „Unii dintre SRI-iştii abia înrolaţi în noua organizaţie au binevoit să facă pe călăuzele în raport cu minerii.”
Inculpații din dosarul “Mineriada” nu vor avea sechestru pe averi
CAZIMIR IONESCU, deputat FSN în 1990: „Sunteţi aşteptaţi la Pavilionul Expoziţiei”. „Şi acolo veţi avea instalate nişte ecrane mari să puteţi vedea meciul!” Când au auzit de meciul cu Camerun, (meciul Romania-Camerun de la Campionatul Mondial din 1990) s-au pornit imediat, nu le mai trebuia nimic.”
RĂZVAN THEODORESCU, preşedintele TVR în 1990: „Au făcut şi atacuri şi violuri.” „Am spus: Domnule Iliescu, duceţi-vă şi spuneţi orice să scăpăm. Şi mi-a spus: Va trebui să le mulţumesc. Am spus: Mulţumiţi-le şi în genunchi, dar trimiteţi-i, că sunteţi singurul care poate să o facă.”
Pe 14 iunie 1990, la două noaptea, primul tren cu mineri ajunge în Bucureşti. Motivul invocat de mineri pentru venirea la Bucureşti a fost întreruperea emisiei televiziunii în urma violenţelor din 13 iunie, ceea ce i-ar fi făcut să creadă că puterea nou instalată prin votul din 20 mai 1990 este în pericol.
Trenurile cu mineri continuă să sosească în cursul dimineţii, iar în final peste 10.000 de mineri vor stăpâni pentru 48 de ore Capitala. Din Gara de Nord grupurile de mineri sunt preluate de ofiţeri SRI acoperiţi, care îi vor conduce iniţial la Universitate, pe care o ocupă.
Minerii bat cu cruzime studenţi şi profesori, distrug o colecţie unică de flori de mină de la Facultatea de Geologie-Geografie şi devastează biblioteca Facultăţii de Litere, unde urinează pe cărţi. Ultimele victime din Universitate sunt studenţii de la Facultatea de Matematică, după care minerii se mută la Institutul de Arhitectură, unde devastează şi bat.
În acelaşi timp, în stradă, foarte mulţi bucureşteni simpatizanţi ai FSN, care cu o zi înainte priviseră îngroziţi la televizor cum sunt atacate şi incendiate sediile Poliţiei, Ministerului de Interne, al SRI şi al TVR, îi întâmpină cu aplauze şi îmbrăţişări, ca pe nişte eroi salvatori ai ordinii şi ai liniştii.
În dimineaţa de 14 iunie 1990, preşedintele Ion Iliescu li se va adresa minerilor, lăudându-i pentru spiritul civic. Minerii acţionează însă ca nişte hoarde dezlănţuite. Lovesc cu sălbăticie pe oricine are aspect de intelectual, poartă barbă sau ochelari, e îmbrăcat diferit sau pur şi simplu este turnat de alţi bucureşteni că ar fi participat la demonstraţia din Piaţa Universităţii. Mulţi sunt bătuţi fără să fi călcat vreodată pe acolo. Sunt atacaţi deopotrivă bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni. Unele femei au vorbit ulterior despre violuri.
Conform directorului SRI din 1990, Virgil Măgureanu, ofiţeri SRI acoperiţi i-au condus pe mineri, fără să fi primit ordin în acest sens, spre sediile PNŢCD şi PNL, spre sediile ziarelor de opoziţie şi spre adresele unor ziarişti şi lideri ai opoziţiei.
Autorităţile par incapabile să gestioneze situaţia. Scenele de o cruzime insuportabilă care se derulau în Bucureşti, filmate de reporteri străini, şochează întreaga lume. Oficial, în 13-15 iunie mor împuşcaţi 4 oameni, 3 sunt răniţi, 1.269 de oameni sunt bătuţi şi 1.242 arestaţi ilegal.
Este un dezastru de imagine pentru România, care pierde imensul capital de simpatie şi încredere câştigat la Revoluţia din decembrie 1989. În cele din urmă, autorităţile reuşesc să îi adune pe mineri la ROMEXPO, cu scopul de a-i evacua din Capitală. În 15 iunie, după ce preşedintele Ion Iliescu le mulţumeşte, minerii pleacă spre Valea Jiului. În urma lor rămâne un oraş traumatizat, umilit, dezbinat şi o ţară în stare de şoc. Mii de români vor părăsi ţara după mineriadă.
Pe plan extern, România va fi marginalizată. Nu va mai beneficia de finanţarea organismelor internaţionale şi va rata startul spre economia de piaţă. Românii au pierdut anii ’90, din punct de vedere economic. Cele trei zile care au cutremurat România, 13-15 iunie 1990, ne vor costa pe noi toţi un deceniu.
Evenimentele care aveau să rămână cunoscute în memoria postcomunistă sub denumirea de "Fenomenul Piaţa Universităţii" au debutat la 22 aprilie 1990. Începând cu această zi, grupuri de manifestanţi au ocupat Piaţa Univeristăţii scandând lozinci anticomuniste şi contestând deturnarea de către FSN a caracterului anticomunist al Revoluţiei, se arată în lucrarea "România 1989-2005. O istorie cronologică" (Stan Stoica, Editura Meronia, 2005).
La 22 aprilie 1990, după un miting electoral al PNŢCD din Piaţa Aviatorilor, manifestanţii au ocupat Piaţa Universităţii constituindu-se o baricadă, notează "Istoria României în date" (coordonator: Dinu C. Giurescu, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).
În zilele următoare, au continuat mitingurile de protest, la care au participat şi intelectuali, studenţi, elevi, funcţionari etc, acestea fiind coordonate de mai multe grupuri ale societăţii civile precum: Asociaţia "21 decembrie", Alianţa Poporului, Liga Studenţilor, Grupul Independent pentru Democraţie. "Libertate", "Timişoara", "Jos Iliescu", "Jos nomenclatura", "Jos comunismul", "Iliescu nu dezbina ţara", "Proclamaţia de la Timişoara, lege pentru toată ţara", "Apel din Timişoara, trezeşte, Doamne, ţara", "16-22, cine-a tras în noi", "Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea", "Treziţi-vă, români, aveţi din nou stăpâni", "Iliescu pentru noi este Ceauşescu II", "Adevărata emanaţie a Revoluţiei - Proclamaţia de la Timişoara", "Nu vă fie frică, comunismul pică" etc, au fost o parte dintre lozincile strigate de protestatari în acea perioadă, conform site-ului https://timpolis.ro.
Perimetrul din preajma Universităţii a fost denumit "Zonă liberă de neo-comunism" sau "kilometrul zero" al expresiei democratice post-comuniste din România. Acest spaţiu a fost delimitat între clădirea Universităţii şi a Facultăţii de Arhitectură şi avea ca limite periferiale, intersecţia Universităţii - nod de circulaţie vital al oraşului şi Intercontinentalul - care exprima simbolic deschiderea europeană şi internaţională, linia fostei baricade din 21 Decembrie 1989, de la Universitate, noteză site-ul www.anosr.ro.
Foto: (c) ILIE BUMBAC / Arhiva istorica AGERPRES
Protestatari în Piaţa Universităţii; 21 mai 1990
La manifestaţiile din piaţă au participat şi personalităţi culturale şi publice care s-au adresat celor prezenţi de la balconul Universităţii. Revendicările demonstranţilor au fost grupate într-o declaraţie care a fost publicată/citită la 26 aprilie 1990. Una dintre principalele revendicări era Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara prin care se cerea ca foştilor activişti comunişti şi foştilor ofiţeri de Securitate să li se interzică dreptul la candidatură pentru trei legislaturi consecutive.
În acele zile, s-a redeschis şi balconul Universităţii, care va fi, din acel moment, tribuna expresiei anticomuniste a demonstraţiei, notează sursa de mai sus.
Foto: (c) VIRGIL PAVEL / Arhiva istorica AGERPRES
Balconul Universităţii - Preşedintele Ligii Studenţilor, Marian Munteanu, şi alţi contestatari adresându-se mulţimii; aprilie 1990
La 30 aprilie, o parte dintre protestatari a intrat în greva foamei, instalându-şi corturi pe spaţiul verde din faţa Teatrului Naţional. Au existat şi încercări de stabilire a unui dialog între reprezentanţii organizaţiilor prezente la proteste şi guvern, personalităţi publice precum Doina Cornea, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Octavian Paler, adresându-se mulţimii, se arată în volumul "România. Date şi fapte. 1989-2009", editat de Agenţia naţională de Presă Agerpres (2010).
"Imnul Golanilor", interpretat de Cristi Paţurcă, a fost refrenul cel mai popular care se cânta în Piaţă. "Mai bine haimana, decât trădător, / Mai bine golan, decât dictator, / Mai bine huligan decât activist, / Mai bine mort decât comunist!ť, se fredona în acele zile în Piaţa Universităţii, informează site-ul https://timpolis.ro.
La 27 mai 1990, o parte dintre organizaţiile care au coordonat protestele (Grupul Independent pentru Democraţie, Liga Studenţilor) s-au retras din Piaţă, în timp ce altele au rămas, alăturându-li-se celor aflaţi în greva foamei (Consiliul Naţional pentru Alianţa Poporului, Mişcarea Independentă, Asociaţia "16-21" Decembrie), conform volumului "Istoria României în date".
Cei de la guvernare au etichetat evenimentele din Piaţa Universităţii ca fiind acţiunea unor "golani", care au obiectivul de a destabiliza ţara. Pentru acest apelativ care a circulat în mediul public din ţară şi din afară la acea vreme, preşedintele Ion Iliescu şi-a cerut scuze ulterior, mai notează volumul citat.
Procuratura generală a cerut Ministerului de Interne, la 12 iunie, să se ia toate măsurile corespunzătoare pentru încetarea abuzurilor contra legalităţii comise în Piaţa Universităţii.
Foto: (c) ILIE MARIAN / Arhiva istorica AGERPRES
Protestatari în Piaţa Universităţii; 27 aprilie 1990
Manifestaţiile începute în Piaţa Univesităţii împotriva FSN şi a lui Ion Iliescu, la 22 aprilie, au durat 53 de zile. La 13 iunie, mitingurile de protest au fost reprimate de forţele de ordine, începând ceea ce se numeşte Mineriada din 13-15 iunie 1990.
Astfel, în dimineaţa zilei de 13 iunie, Poliţia a degajat din Piaţa Univesităţii ultimii grevişti ai foamei, recurgând şi la arestări. În jurul orei 9 dimineaţa, ca urmare scandării de lozinci anticomuniste şi antiprezidenţiale de către grupuri de manifestanţi, s-au făcut din nou arestări. În jurul prânzului, un grup de bărbaţi a pătruns în Institutul de Arhitectură unde erau adăpostiţi studenţi. Au urmat ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi, aceştia din urmă incendiind sediile Poliţiei, MAI, SRI şi ocupând sediul Televiziunii în seara aceleiaşi zile.
Zilele ce au urmat - 14 şi 15 iunie - au fost marcate de venirea minerilor în Bucureşti, pe care preşedintele Ion Iliescu i-a îndemnat să ocupe şi să cureţe Piaţa Univesităţii. Manifestanţii au fost bătuţi de către mineri, iar forţele de ordine au făcut noi arestări. Înainte de plecarea minerilor din Bucureşti, Ion Iliescu le-a mulţumit acestora pentru restabilirea ordinii în Capitală. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Ady Ivaşcu)
8 comentarii:
Si uite asa Casta Evreiasca din Romania cu infuzie externa ajunsa prin contra Revolutie si crime nejudecate si neaplicarea punctului 8 de la Timisoara pina acum au impartit si vindut Romania si pe romani pina acum pentru ca toti ce conduc de 33 de ani au fost evrei de la Iliescu la Iohannis cu ultimii Ciuca Maciuca cu Hotia-Mintia lui Virgil Popescu si purtatorul lor de cuc vint si mason Carbunaru-craciun.
RăspundețiȘtergereAveti f mare dreptate, dna Maria. Dupa 89 a luat puterea esalonul 2 a lui Ceausescu. Aceasi activisti de partid, aceasi securisti, aceasi nomenclaturisti. Toti aveau rudele angajate in posturi la stat. Acei copii de nomenclaturisti inca ocupa posturile de la stat. Sunt in pragul pensionarii dar nu vor sa se pensioneze. Sunt avari, obisnuiti sa castige banul f usor. Nu lasa locul. Degeaba tipa guvernul sa vina romanii din strainatate in tara. Nu vor veni datorita acestor limbrici lipiti de banii de la stat. Plus coruptia generalizata. Oare de ce nu intervieveaza si comenteaza televiziunile ce au de spus romanii care muncesc afara? Despre medicii de acolo, despre justitia si legile de acolo, despre salariile de acolo, despre firmele si taxele de acolo, despre grija de copii, etc. Presa nu ne spune nici ce se intampla in judetul alaturat, sa dea ce se intampla bine undeva. Nu. A infatisa raul zi de zi atrage tot raul. Deci trageti concluzia cine e de vina pt atata rau de 32 ani. Si nu va mirati de ce va veni rau. Formatorii de opinie il atrag, il amplifica zilnic si apoi tot ei se mira ca e rau. Ca sa aibe subiecte, insa pe seama noastra. Evitati sa mai priviti la tv, e o pierdere de timp, timp pretios pe care ati putea sa l folositi altfel. Natalitatea scade caci nu mai fac oamenii copii ca sa fie sclavii patronilor romani, sau sa i faca iar acestia la 20 ani sa plece in strainate, lasandu-si parintii singuri aici, batrani si bolnavi. Deci pana nu se vor schimba generatiile, inclusiv clasa politica in totalitate, nu va fi bine. Asa ca o revolutie se impune pt grabirea lucrurilor, caci in 32 ani noi puteam fi ca Germania azi. Dar cu nomenclaturistii, securistii si rudele lor au fost 32 ani pierduti. Sper sa platiti pana la al 7lea neam, toti care ati distrus aceasta tara, asa sa va dea Dzeu.
RăspundețiȘtergereSa ne aducem aminte de regretata actrita Balanuta de loc din Vrancea care la jumatatea anului 1989 pe scena la Focsani a fost prima care a avut curajul sa recite porzia Doina a lui Mihai Eminescu motiv prntru care a fost anchetata de securisti printre care renumitul Magureanu care avea numeroase nume printre care Astalos care a ajuns deloc intimplator mina dreapta a lui Iliescu si a carui familie are acum cea mai mare Retea de Farmaci Catena a carui sediu trecut la Secret nu ve-ti da de el cautind pe internet-craciun.
RăspundețiȘtergereDin păcate ,tot institutul unde am lucrat,am fost în Piata Universitatii! u fost mulți infiltratiPiață
RăspundețiȘtergereHopa!? Înseamnă ca vin protestele si revoltele mult asteptate. Resetarea omenirii.
RăspundețiȘtergereDa chiar realul Dumnezeu trebuie să ne de-a voie la poporul român să facem dreptate pentru distrugerea României și împrumuturile acordate care au sustras hoții din fruntea României și au distrus economia țării. Adevăratul Dumnezeu cel drept sfânt să blocheze Armata și servicii secrete să le pune piedici la aceste două instituții trădătoare că poporul român să facă dreptate nu Armata și servicii secrete au lucrat din 90 și până prezent cu hoții din fruntea României
RăspundețiȘtergereCURIND CURIND
RăspundețiȘtergerepoate de data asta sa nu fie atacati oamenii cinstiti de acei platiti de partide sau guvern-sa ne apere DOMNUL SI MAICA SA
RăspundețiȘtergere