Sfanta Ecaterina-25 Noiembrie 2022.
Sfanta Mucenita Ecaterina este praznuita pe 25 noiembrie. A trait in timpul imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea. S-a nascut in cetatea Alexandriei, intr-o familie nobila. Datorita frumusetii si intelepciunii sale, insusi imparatul Maximian isi dorea sa-i devina sotie.
Ecaterina ajunsese sa creada ca niciun barbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual si din aceasta cauza refuza sa se casatoreasca. Acesta este motivul pentru care mama sa decide sa o duca la un parinte duhovnicesc din afara cetatii, ca sa o ajute sa intalneasca un tanar care sa-i devina sot. Parintele ii va vorbi de Hristos si ii va darui o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate.
Dupa aceasta intalnire, Sfanta Mucenita Ecaterina are doua viziuni: in prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. Insa pentru ca nu era crestina, nu reuseste sa vada fata Mantuitorului. Acest lucru ii descopera desertaciunea cunostintelor si alege sa primeasca Sfantul Botez.
In a doua vedenie i se descopera Hristos, care ii daruieste un inel de logodna, spunandu-i: "Iata, astazi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc". Ecaterina ramane uimita cand vede in urmatoarea zi inelul de logodna pe degetul sau. Este momentul in care viata sa se schimba radical.
Precizam ca in acea vreme crestinii care refuzau sa jertfeasca idolilor erau ucisi. Ecaterina, vazand chinurile la care erau supusi cei care credeau in Hristos, merge la imparatul Maximian si ii spune ca inchinarea la idoli este o desartaciune.
Este dusa in fata unui consiliu de cincizeci de filosofi pagani, care aveau datoria sa o determine sa se inchine zeilor. Ecaterina condamna cultul si miturile pagane, infrunta in discutii publice pe inteleptii vremii si reuseste sa-i aduca la adevarata credinta pe filosofii care o judecau.
Dupa mai multe incercari nereusite de a o face pe Ecaterina sa lepede credinta in Hristos, este supusa chinurilor, ca in cele din urma sa fie zdrobita de fiarele ascutite a patru roti (de aici si reprezentarea in icoane a Sfintei Mucenite Ecaterina tinand in mana o roata). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata. Potrivt Traditiei, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte.
Trupul ei a fost luat de catre ingeri si dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui calugar de la o manastire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste in manastirea de la poalele muntelui Sinai.
Traditia spune ca in anul 337, sfanta imparateasa Elena a construit un sanctuar in jurul locului in care s-a aflat rugul de foc ce ardea si nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oara cu Moise. Din cauza atacurile permanente ale triburilor nomade vecine, imparatul Justinian a transformat sanctuarul intr-o manastire-fortareata, in secolul al Vl-lea.
Toti cei care ajung sa se inchine moastelor Sfintei Ecaterina din manastirea de pe Sinai, primesc in dar un inel, in cinstea celui pe care Hristos l-a daruit Sfintei Mucenite.
Adrian Cocosila
Troparul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina
Cu intelepciunea ca şi cu razele soarelui ai luminat pe filosofii cei pagani şi ca o luna prealuminoasa, care stralucea in noaptea necredintei, intunericul l-ai gonit; iar pe imparateasa ai incredintat-o, dimpreuna şi pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasa de Dumnezeu chemata, Fericita Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la Camara cea Cereasca, catre Hristos, Mirele Cel Preafrumos şi de la Dansul te-ai incununat cu cununa imparateasca. Inaintea Caruia impreuna cu ingerii stand, roaga-te pentru noi, cei ce cinstim sfanta pomenirea ta.
Crestinii ortodocși o sărbătoresc pe 25 noiembrie pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. O parte din moaștele sale se găsesc și la Biserica Colțea din București.
Sfânta Muceniță Ecaterina, fiica principelui Consta, a trăit în timpul Împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Sfânta Ecaterina provenea dintr-o familie de rang înalt, beneficiind în acest fel de multe privilegii. Era foarte frumoasă și foarte cultivată, cunoștea foarte bine limba greaca și limba latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie.
Ceea ce a rămas deosebit în viaţa Ecaterinei a fost faptul că a avut două viziuni: în prima a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Din cauza faptului că nu era creștină, nu a reușit totuşi să vadă şi fața Mântuitorului. Acest lucru i-a descoperit deșertăciunea cunoștințelor ei, a înţeles că totul în viaţă e relativ şi a ales să primească Sfântul Botez.
În a două vedenie i s-a descoperit Hristos, care i-a dăruit un inel de logodnă, spunându-i: „Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricata și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”. În următoarea zi, Ecaterina a rămas uimită când a vezut inelul de logodnă pe degetul său.
A fost momentul în care viața i s-a schimbat radical. De atunci înainte a început să condamne cultul și miturile păgâne, i-a înfruntat în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar a reușit să-i aducă pe unii dintre ei la adevărată credința.
A fost silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Datorită iubirii sale față de Hristos și a înțelepciunii cu care a fost împodobită, Sfântă Mucenița i-a convins de adevărul credinţei ei şi a făcut că toți filosofii prezenți să înceapă să creadă în Hristos și să-L mărturisească că fiind Dumnezeu adevărat. Pentru acest lucru, toți acei înțelepți au fost arși în foc.
Pentru luptă sa împotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul. Înainte însă, Sfânta Ecaterina a fost supusă torturilor, primind cununa muceniciei prin zdrobirea de fiarele ascuțite a patru roți prinse pe aceeași osie. De aceea, Sfânta Muceniță Ecaterina este reprezentată în icoane ținând în mână o roată. Potrivit sfintelor scrieri, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Trupul ei a fost descoperite mai tărziu de un călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului. Acesta le-a dus cu dragoste la poalele muntelui Sinai. Acolo s-a ridicat o mânăstire cu numele Sfintei Mucenițe, Mănăstirea Sfântă Ecaterina.
Tradiția spune că în anul 337, Sfântă Împărăteasă Elena a construit un sanctuar în jurul locului în care s-a aflat rugul de foc ce ardea și nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oară cu Moise. Din cauza atacurile permanente ale triburilor nomade vecine, împăratul Justinian a transformat sanctuarul într-o mănăstire-fortăreata, în secolul al Vl-lea.
Toți cei care ajung să se închine moaștelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe Sinai, primesc în dar un inel, în cinstea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Mucenițe.
O părticică din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colțea din București.
În credinţa creştin ortodoxă, Sfânta Ecaterina este recunoscută ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc să se căsătorească şi a femeilor ce doresc să devină mame.
Sfântă Ecaterina este și ocrotitoarea studenților teologi din București. Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București poartă hramul „Sfântă Mucenița Ecaterina”.
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 25 noiembrie. În această zi nu e bine să spălăm, să facem păcate, ci trebuie cinstit numele Ei şi al Domnului.
Toţi cei care poartă derivate ale numelui Sfintei Ecaterina îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică. Multe românce sunt sărbătorite în această zi. Dar avem şi sărbătoriţi bărbaţi.
Originea numelui Ecaterina nu este încă foarte clar stabilită, de-a lungul timpului apărând noi şi noi variante:
- Astfel, se pare că Ecaterina ar veni din forma de masculin Hecateros - numele satirilor şi al nimfelor.
- Alţii spun, însă, că provenienţa ar fi de fapt una grecească - din "aikaterine" - ceea ce s-ar traduce prin "pur".
- O altă variantă este că originea numelui ar veni de la Hecate, zeiţa magiei la greci.
- Un alt cuvânt grec din care ar putea proveni acest nume este "katerina" - ceea ce înseamnă "tortura".
Primul nume românesc atestat ce provine de la Ecaterina a fost Cătălina. Acesta, împreună cu forma masculină Cătălin fiind cele mai întâlnite forme la români. Pe langa ele, mai avem şi derivatele autohtone Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Katy, Ecaterina, Catina, Catita, Tincuţa, Kitty, dar şi cele străine Catherine în engleză şi franceză, Katherina în germană, Katalin în maghiară şi Katia în rusă.
Si localitatea Catin din Urss Rusia unde la inceputul celui de al Dilea razboi Mondial inceput nu numai de nemti ci si de rusia care conform Pactului Ribentrop-Molotov se hotarise impartirea tarilor est europene Polonia,Cehoslovacia si Romania.
RăspundețiȘtergereDar in Polonia ,Germania nu respectase intelegerea si cind dupa un an intrase peste zona sovietica a gasit la Catin asasinati de rusia cu un glont in ceafa toata conducerea armatei poloneze 22 ooo toti intelectualii profesori,preoti ingineri toata elita Poloniei care se predasera rusilor crezind ca au intrat sa-i ajute contra nemtilor. Pentru care Onu a facut o comisie de constatare atunci din care faceau parte si romani.
Iar acum citiva ani au omorit presedintele si conducerea Poloniei care voiau sa aterizeze cu avionul la Catin la omagierea tot asa cum in al dollea razboi mondial prin act de terorism au explodat deasupra Mediteranei omorind Guvernul din Exil polonez-craciun.