Mosii devara, pomenirea generala a mortilor!
Sambata,26 mai 2018 inainte de Duminica Rusaliilorsunt "Mosii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.
Biserica Ortodoxa a consacrat sambata, ca zi de pomenire a mortilor. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate in chip special pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne (a Infricosatei Judecati) si Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor).
Biserica Ortodoxa a consacrat sambata, ca zi de pomenire a mortilor. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate in chip special pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne (a Infricosatei Judecati) si Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor).
Ambele zile poarta in popor si denumirea de "Mosi" (cea dintai: "Mosii de iarna", cealalta "Mosii de vara"), pentru ca in ele facem pomenirea parintilor, mosilor si stramosilor nostri cei adormiti.
In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne se face pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se sarbatoreasca Infricosatoarea Judecata, la care ne vom infatisa cu totii in lumea de apoi. De aceea, intrucat multi dintre dreptii Vechiului Testament au adormit fara sa vada pe Mantuitorul fagaduit si asteptat si multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru ei.
In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor sau "Mosii de vara"), Biserica face din nou pomenirea generala a mortilor, rugandu-se pentru ei, prin rugaciunile si cantarile inscrise in slujba zilei din Penticostar, pentru ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in duminica urmatoare.
De ce facem pomenire mortilor?
Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).
Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.
Parintele profesor Ene Braniste sustine ca Biserica Ortodoxa, consacrand aceasta sambata pomenirii generale a mortilor, n-a facut altceva decat sa crestineze stravechea sarbatoare pagana de vara, numita Parentalia, prin care romanii isi pomeneau si cinsteau pe mortii (parintii) lor (parentes, de unde Parentalia).
Alte zile de pomenire a mortilor
Alte zile de pomenire a mortilor
In credinta populara s-au statornicit in timpul mai nou - indeosebi in Biserica romaneasca si in cea ruseasca - si alte zile decat sambata, din care unele cu data fixa, altele cu data variabila pentru pomeniri ale mortilor.
Astfel, in Biserica rusa se indatineaza o astfel de pomenire in ziua de 6 august, cand, fiind sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, Biserica se roaga ca si cei morti sa se impartaseasca de lumina dumnezeiasca a Taborului.
In Biserica ruseasca se practica, din timpuri mai vechi, o pomenire generala a mortilor, cunoscuta sub denumirea populara de "Pastile Blajinilor", care are loc dupa Duminica Tomii. Practica aceasta, care pare de origine foarte veche, a ajuns si in partea de rasarit a tarii noastre (Moldova), ba chiar si in unele regiuni din Ardeal si Banat, unde "Pastile Blajinilor" se mai numesc si "Mosii de Pasti", si se serbeaza fie luni dupa Duminica Tomii, fie in Duminica Tomii (in Banat) sau chiar in lunea din Saptamana Luminata.
In Biserica romaneasca se face pomenirea generala a eroilor, adica a tuturor celor morti pe campurile de lupta, in Joia Inaltarii Domnului, pentru ca si sufletele celor care s-au jertfit sa se inalte, cu Domnul, in slava cereasca.
"Mosii de vara", tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.
De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene "Mosii de vara" incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.
Cu dragoste, Maria.
DUMNEZEU SA-I IERTE !!! PE TOTI PARINTII, BUNICII, MOSII SI STRAMOSII NOSTRI!!!
RăspundețiȘtergereBOR a randuit pomenirea mortilor in ziua Sabatului Sfant,NU DOMNUL IISUS,DE ACEEA BOR VA DA SOcOTEALA LA DREAPTA JUDECATA,pt ca nu fac decat sa-si tina traditiile lumeste si sa desfiinteze Legea Lui Dumnezeu si Sfanta Scriptura!
RăspundețiȘtergereSi ce,te doare capul?
ȘtergereNu,te va durea pe tine tot sufletul si trupul in iad,da de la mii pana la miliarde de ori mai tare,pt ca nu vrei sa te pocaiesti de pacate acumm cat inca e timp de har si cat inca mai mijloceste Iisus la Tatal Ceresc!
Ștergere18.45 pocaieste-te tu macar, lasa grija pentru sufletul altora. Sunt unii pe aici care se simt framantati de grija pentru mantuirea altora de parca ei au terminat cu toate pacatele si sunt curati ca lacrima.
ȘtergereMortii nu mananca si nici in Biblie nu spune Isus sa facem ceva de pomenirea mortilor, din contra. Obiceiuri lumesti.
RăspundețiȘtergereNici la noi la reformati nu exista asa ceva,sa le dai la morti pomana; si multe altele nu exista!!
RăspundețiȘtergereAdventistule, vezi-ti de ale tale. Ai voie de Sabat sa umbli prin blogurile altora si sa le mazgalesti? Respectul fata de morti se gaseste in mai multe culturi si religii, nimeni nu a spus ca este recomandare biblica. Mai citeste si adu-ti aminte de ce spunea Isus celor care-i acuzau ucenicii ca mananca niste boabe in zi de sambata. Daca tot pretinzi ca citesti Scriptura....Alte carti, evident nu ai citit, ca sa stii cum traiesc oammenii in lumea larga.
RăspundețiȘtergereAi gresit,tin Sambat pt ca asa spune Dumnezeu in Legea Sa Sfanta,nu sunt adventist,religia si credinta de pe Pamant nu mantuiesc,Samabata a fost dezlegata pt lucrarea Lui Dumnezeu,in aduce oameni la credinta,a vindeca oameni,a prooroci,dar nu pt alte lucrari,si pt situatii de urgentii,ca sa tii Sabatul trebuie sa intri in odihna Lui Iisus,si unde spune in Sfanta Scriptura ca sa pomenesti mortii?cand insasi Iisus a zis vin-o dupa Mine si lasa mortii sa-si ingroape mortii lor,plus ca oamenii care trec dincolo si ajung in iad nu mai au nume daca nu sunt scrisi in Cartea Vietii Lui Iisus,si cum pretind oamenii plini de pacate ca mai pot mijloci pt cei morti din iad,daca nici Iisus nu mai poate sa-i scoata de acolo din moment ce si-au pecetluit sortile?!Nu vedeti cat sunteti de inselati oamenilor,nu mai vorbesc ca sunteti inselati sa pupati moaste,cruci,icoane,vai de voi,ca nu stiti in ce prapastii vva aventurati,in Sfanta Scriptura spune cine se ainge de moastele unui om mort devine necurat!VAI DE VOI!D-ASTA TRAMBITELE SUNT PE CALE SA SUNE PT CA IISUS S-A SATURAT SA VADA ATATA PACAT SI ATATIA OAMENI PIERDUTI IN LUME!O SA AJUNGETI SA VENERATI EXTRATERESTRII!
ȘtergereET sint dumnezeu din biblie. Isus a spus unui tovaras de-al lui: Lasati mortii sa ingroape mortii. Asta insemnind ca cei care renuntau la treburile lor pentru a-l ajuta in misiunea sa,vor fi recompensati cu viata vesnica pe planeta ET. Deci,inca o data,multi chemati putin alesi,deci nu exista suflet vesnic,nu exista Dumnezeu pentru toti,asa cum vrem noi sa credem.
ȘtergereExtraterestrii sunt draci decazuti,iau aceste forme ca sa insele dac-ar fi cu putinta si pe cei alesi,Dumnezeu a creeat ingeri,oameni,animale si plante!
ȘtergereDoamna Maria am fost la sfinta biserica si pot sa va spun ca au fost nu exagerez la 100 de colivi sunt mai multi morti decat vii in localitatea noastra.
RăspundețiȘtergereMa simt foarte bine ca pot si ma ajutat Bunul Dumnezeu s-a fac toate oranduelile bisericesti pentru cei dragi plecati de langa noi este greu dar trebuie sa mergem mai departe cerand ajutorul lui Dumnezeu.
Cu drag doamna Maria.
Si oamenii in lumea larga traiesc in pacate si placeri lumesti desarta desfiintand orice porunca divina,pt ca stapanitorul lor este Satan,si ii poarta sa faca rau pana in ultima secunda,Dumnezeu spune sa nu modificam nimic din Sfanta Scriptura,cine modificat,scos vav fi din Imparatia Cerurilor si cine adauga,toate urgiile ii vor fi adaugate de Dumnezeu!
RăspundețiȘtergereNu sunt adventista daca nu sunt de acord cu ce fac ortodoxii. Nu am religie daca te intereseaza am doar credinta. Cate bordeie atatea obicee. Respectul fata de morti nu se arata prin a le da de pomana ce nu vor manca niciodata dar ii poti ierta si trimite iubire le ar fi de mai mare folos. V ati invatat sa aruncati cu vorbe aiurea de aia nu am religie pentru ca vad cum va certati si va urati intre voi.
RăspundețiȘtergereMotii nu mananca dar trec la un nivel mai inalt la fiecare pomenire.Nu a sustinut nimeni ca mortii mananca.
ȘtergereRectific, mortii!Tastatura face figuri.
ȘtergereSi inca ceva, de cate ori te rogi si faci slujbe pentru cineva mort il ajuti sa-i mai fie iertate niste pacate.
RăspundețiȘtergereCe fac gresit ortodocsii dupa parerea ta, anonon 23,11 ? Ii cosideri lipsiti de iubire si putin dusi cu pluta pentru ca incearca sa dea ,,pomana mortilor, mancare ce nu vor manca niciodata '' Cred ca nu ai avut niciodata ocazia sa participi personal la o slujba ortodoxa de pomenire a celor adormiti intru Domnul . Atunci ai fi constat ca tocmai aceste gesturi de a imparti celor saraci hrana in numele celor plecati din lumea pamanteasca , dar vii, sunt gesturi de iubire si comuniune. Nu contest modul de exprimare al iubirii si iertarii , fiecare o poate face in felul sau .Noi ortodocsii suntem incredintati ca Mantuitorul Iisus Hristos , prin jertfa Sa ne-a daruit viata vesnica, ca viata continua si dincolo de aceasta lume si continuam sa ne cinstim mosii si stramosii , pomenindu-i in rugaciunile personale si in cele de obste . Nu mai manaca mortul , si nici nu e in intentia noastra sa se intample asta cand impartim pomana , nu trimitem farfuria cu ciorba mortului ci gandurile noastre de dragoste si iertare . Personal consider modul de abordare ,,pot sa transmit singur iubire si iertare '' un mod egoist si plin de mandrie deoarece aici il scoti pe Dumnezeu din ecuatie si acolo unde nu e lumina e intuneric. Dar e doar o parere....
RăspundețiȘtergere15.23 frumos raspuns!
Ștergere