luni, 31 august 2015

VULTURUL ROMÂNIEI ! SĂ NU FACEŢI NICIODATĂ VREUN RĂU , ACESTUI VULTUR AL ROMÂNIEI !

                               30 August 2015, ora 5,34 dimineaţa ! 


                                                  Dragii mei, 


În această dimineaţă devreme , aud un glas care striga cu bucurie aşa :

                  "Iată Vulturul României !

             Să nu faceţi nicodată vreun rău , acestui Vultur al României !"

 Clipă în care , văd spre Est,un băietel cam la 6 -7 anisori, care alearga pe o câmpie, si care avea în jurul taliei,multe, multe cercuri concentrice de Lumina, precum este Curcubeul.

                          ghicitoare despre curcubeu curcubeu ghicitori despre curcubeu ...,

Băietelul, era exact în mijlocul cercurilor concentrice, care îl ocroteau de orice atingere dinafara. Aceste Cercuri concentrice, se roteau cu repeziciune in jurul trupsorului fraged, în inversul acelor de ceasornic. 

Iar acum dragilor, vă voi spune că, acest copilas care este numit de Sus, ca fiind VULTURUL  ROMÂNIEI si care este ocrotit de Dumnezeu si de Maica Domnului, este acum un tânăr de 25 de ani, un tânăr studios si credincios; un tânăr care, are un anume rol binedefinit ,in aceasta viata.

Semenii nostri , cu adevărat  vor avea numai de învăţat de la acest tânăr.

Veti afla numele acestui tânăr, la momentul oportun !

                        stema-romaniei-romanian-flag-national-emblem-of-romania-steagul ...

Eu nu pot decât să-i urez multă sănătate, si sa ducă pe aripile sale, Credinţa, Dragostea, Iubirea faţă de DUMNEZEU  si de MAICA  DOMNULUI ,precum si mila si iubirea faţă Aproapele, asa cum si Vulturul zboara pe culmi neatinse de alte păsări ,şi care este:

 simbol al contemplării, de care se leagă atribuirea unui vultur Sfântului Ioan şi Evangheliei sale. Aripile sale desfăcute evocă linia frântă a fulgerului sau braţele crucii. Cel-de-Sus trimite vulturul în ajutorul oa­menilor chinuiţi de duhurile rele, care le aduc boli şi moarte. Vulturul se expune soarelui; când penele lui s-au închis, se cufundă într-o apă limpede şi regăseşte astfel o nouă tinereţe. În lumea creştină, se crede că el ia sufletul mortului pe ari­pile sale pentru a-1 duce înapoi la Dum­nezeu. Pasăre-mesager, vulturul simbo­lizează puterea, aspiraţia spirituală.                                 

                       Motive și simboluri: Vulturul / Şoimul

Rege al păsărilor, mesager al focului ceresc, vulturul este singurul ce poate să privească soarele, fără a-şi arde ochii. Vulturul însoţeşte pe cei mai mari zei şi pe cei mai mari eroi: este atributul lui Zeus şi al lui Christos, este emblema imperială a lui Cezar şi a lui Napoleon. De asemenea, se prezintă ca simbol al tatălui şi al paternităţii. Mai e simbol al contemplării, de care se leagă atribuirea unui vultur Sfântului Ioan şi Evangheliei sale. Aripile sale desfăcute evocă linia frântă a fulgerului sau braţele crucii. Cel-de-Sus trimite vulturul în ajutorul oa­menilor chinuiţi de duhurile rele, care le aduc boli şi moarte. Vulturul se expune soarelui; când penele lui s-au închis, se cufundă într-o apă limpede şi regăseşte astfel o nouă tinereţe. În lumea creştină, se crede că el ia sufletul mortului pe ari­pile sale pentru a-1 duce înapoi la Dum­nezeu. Pasăre-mesager, vulturul simbo­lizează puterea, aspiraţia spirituală, dar şi rapacitatea.
În antichitate vulturul simboliza pe Zeus, puterea şi victoria la greci. După leu urmează vulturul ca stemă în heraldică, în religia creştină vulturul, simboliza pe evanghelistul Ioan.

Vulturul este simbolul popoarelor crestine. Primul popor care e legalizat crestinismul are ca stema vulturul, care se afla aproape in aceiasi forma pe steagul altor popoare ortodoxe 


Cóndor Andino (Vultur gryphus) Vulturul este si simbolul monahismului. Monahul trebuie sa fie asemenea vulturului: sa zboare pe culmi neatinse de alte pasari, sa fie ager sa vada prada (ispita) de la departare si sa o omoare (pacatul) fara mila.

Sa fie curat (fara patimi), maiestuos, puternic
Acvila – cu  infatisarea sa majestuoasa, cu zborul inaltator si vederea acuta, acvila este un simbol universal si reprezinta zeul atotvazator al cerului. Reprezinta de asemenea curaj, victorie si putere, semctie, tunet si furtuni. Pentru vechii greci si romani, era purtatorul luminii pentru Zeus si reprezenta victoriosul Imperiu Roman pe steagurile legiunii romane.
In crestinism, acvila simbolizeaza omnipotenta lui Dumnezeu, credinta, ascensiunea lui Christos si pe Sf. Ioan. Acvila impartaseste simbolismul pasarii Phoenix pentru ca,in legea crestina, se reinnoia pe sine la fiecare zece ani zburand in soare si apoi in mare de trei ori. In felul acesta devine un simbol al nasterii din nou si al botezului. Un sarpe in ciocul unei acvailei semnifica victoria lui Christos asupra Raului. Forma de strana a acvilei tinand o Biblie reprezinta inspiratia Scripturii si putere.
Acvila este descrisa ca o emblema solara batandu-se cu serpii sau in conflicte cu un taur sau cu leu, din care iese victorios demonstrand triumful spiritului asupra puterii lumesti.
In traditiile amerindienilor, aripile acvilei simbolizeaza razele soarelui, semnifica ziua si este mijlocitorul intre oameni si zei.
Domnind ca un rege peste pasari, acvila este emblema regalitatii, o asociere dezvoltata de statutul sau de cel mai popular simbol vestitor; simbolizeaza imperii ca Imperiul Roman si pe cel al lui Napoleon. Acvila cu doua capete a Bizantului venea din simbolismul hittit al zeilor gemeni ai puterii si a tuturor stiintelor. Multe state au adoptat acvila ca embleme, steme, fiind simbol al patriotismului si suveranitatii pentru unele dintre ele, incluzand aici Statele Unite, unde este simbolul national. Asociat cu cele sapte pacate capitale si cu cele patru virtuti fundamentale, are semnificatii bivalente simbolizand mandrie si dreptate.
                .
                                                                   Cu dragoste, MARIA.

ÎN SFÂNTA BISERICĂ , MÂNTUITORUL APARE PE TRONUL SĂU, ÎN TIMPUL PREDICII ŢINUTE DE UN PREOT, CARE A RĂMAS APROAPE FĂRĂ DE GLAS !

                                                                  
                                                             30  August 2015, ora 9,45 !

                                               Dragii mei, 

În această zi Sfântă, a Duminicii Lui Dumnezeu, eram la Sfânta Biserică si traiam cu inima si cu sufletul ,Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie.
Părintele care era in Sfântul Altar, desăvârşea Sfanta Liturghie. Numai că ,glasul Preotului se tot stingea cu fiecare cântare si rostire, din Cuvantul Lui Dumnezeu.
                     Sfanta Masa - In Sfantul Altar
Preotul care săvârsea Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, este bolnav de 4 ani , având probleme la coardele vocale.
Din strana ,de unde eram si dădeam raspunsurile alături de Dascal, mă cuprinsese mila pentru Părintele care, nu mai avea glas aproape deloc. 
Si ma rugam in sinea mea la Mântuitorul ,ca sa-l ajute si pe acest Slujitor al Său, si sa-i redea glasul.


                                             Domnul Iisus Hristos pe tron- DETALIU Icoana imparateasca realizata pe ...

În clipa în care mă rugam pentru Părintele, văd dragii mei, la doar circa 5 metri de mine, văd deasupra ferestrei pe care este pictat Sfantul Gheorghe Purtatorul de Biruinţă, cum a apărut o Lumină albă stralucitoare, sub forma unui nor, iar în mijlocul acestui nor, stătea MÂNTUITORUL pe Tronul Său.
Era îmbracat în Vesminte alb-bleu stralucitoare, si avea pe capul Său, Coroană împărătească.
Dragii mei, asa cum vedem  Fulgerul pe Cer, tot asa am vazut eu toate acestea, în timpul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. 
Sunt ferm convinsă dragii mei, că Părintele se va face bine, că isi va recăpăta glasul, iar  aparitia Mântuitorului ,a fost o dovada că ,Rugaciunile mele pentru Părintele, au ajuns acolo Sus. 
Să ne rugam fratilor, cu toata convingerea si cu toata dragostea sufleteasca , iar Rugaciunile noastre, vor fi implinite după Credinţa si faptele fiecăruia dintre noi.
Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu si Maica Domnului, Amin !
                                  Cu dragoste, Maria. 

INCENDIUL LA BLOC , A AVUT LOC ÎN ARABIA SAUDITĂ !


                                                                  Dragii mei, 

Din păcate Incendiul despre care scriam astăzi, si pe care l-am văzut în zorii zilei, s-a produs în Arabia Saudită, intr-un Complex rezidenţial.
Exact ca in aceste linkuri, arăta Blocul mare in lungime, din care iesea mult fum negru.
Iată:
  1. Incendiu devastator in Arabia Saudita. Cel putin...

    stirileprotv.ro/stiri/international/imcendiu-devastator...Cached
    Ultimele stiri Incendiu devastator in Arabia Saudita. Cel putin 11 persoane au murit, alte 219 sunt grav ranite August 30, 2015 



    1. Cel putin 11 persoane au murit si alte 219 au fost ranite, unele aflandu-se in stare critica, intr-un incendiu care a distrus duminica o…

    11 oameni au murit, iar alte 219 au fost rănite (FOTO/VIDEO)

    Incendiul a izbucnit duminică în subsolul acestei clădiri de șase etaje din orașul Khobar, folosit ca parcare și depozit de mobilă, după care s-a extins la etaj, a precizat Apărarea Civilă.
    Unii dintre răniți sunt în "stare critică", iar victimele sunt de diferite naționalități.
    Compania a precizat că nu se cunoaște deocamdată cauza incendiului, dar că a fost deschisă o anchetă.
    În imagini publicate pe Twitter de Apărarea Civilă se văd coloane de fum ieșind pe ferestrele clădirii și elicoptere care participă la operațiunile de stingere a incendiului. Autoritățile au evacuat celelalte imobile aflate în respectivul complex rezidențial. Apărarea Civilă a precizat că incendiul este sub control.
    Aramco este cea mai mare companie din lume în termeni de producție și export. Ea are peste 61.000 angajați de diferite naționalități în întreaga lume.
    Compania nu a precizat deocamdată naționalitățile victimelor, dar se pare că respectivul complex rezidențial găzduia expatriați.
    © KSA_998


                                           31  August 2015 ,ora 3,45  zori de zi !

                                             Dragii mei, 

Astăzi 31 august in zori de zi, ca intotdeauna Lumina alba stalucitoare, de la Dumnezeu venită, mă trezeste si-mi arată la Est,o strada cu multe blocuri.
Mai la capătul strazii ,pe partea stânga cum vedeam eu, mi se arată un Bloc lung, dar nu cu foarte multe etaje.
La acest Bloc mare in lungime, văd cum de la mai multe ferestre ,de la jumătate in sus, iese mult fum negru.


                                        Incendiu devastator la complexul rezidenţial Confort City                                                                                    Incendiu DEVASTATOR în Arabia Saudită: 11 oameni au murit, iar alte ...           .

Dragii mei, din păcate vom auzi de un Incendiu care va afecta un Bloc intreg spre Est, si Doamne fereste să facă si victime.
Blocul  dragii mei, era vopsit în  gri si cărămiziu la partea din faţă,iar fumul negru răsfirat pe toata lungimea blocului, iesea ca la furnal, acoperind toata partea din faţă pe lungimea lui,incepând cu jumătatea de sus a Blocului.
Unde si când anume se va produce acest Incendiu dezastruos, eu nu stiu dragii mei.
Dar stiu că ,vom auzi de aceast INCENDIU, care nu va trece nicidecum de neobservat, datorita intensitatii si extinderii lui. 
                                      Cu dragoste, Maria.

URMEAZĂ UN MARE EXOD AL RROMILOR (ŢIGANILOR ) !

                                                          31  August 2015, ora 14,38 !

                                                       Dragii mei, 

În această după amiază,în timp ce scriam aici pe Blog, aud un glas care spune ceva uluitor.
Acest glas spunea aşa :

                    "Exod al Ţiganilor.
              Un mare exod al Ţiganilor !"

După care dragilor, glasul dispare ca un ecou.
Dragii mei, ce se va intampla cu acesti oameni, si unde vor dori,sau vor fi nevoiti ca sa fuga, eu nu stiu. 
Dar este clar că, si aceste suflete vor avea in timp de suferit.
 tigani
Trebuie sa stim că, în Faţa Lui Dumnezeu, nu exista rrom, grec, arab, român, etc,etc.
În Faţa Lui Dumnezeu, toti suntem fiii Săi ; toţi suntem frati si surori întru Domnul si trebuie sa ne ajutam între noi.
Să lăsăm ura deoparte, si să dăm o mână de ajutor si acestor oameni, care sunt fratii si surorile noastre. 
Că sunt si oameni sub orice critică printre ei, este adevărat.  Că fac multe rele si multe nelegiuri, este la fel de adevărat. Dar daca vom fi si noi plini de ură faţă de ei, dacă nu vom da dovada că suntem oameni  adevărati cu capul pe umeri ,atunci cu ce suntem noi mai buni decât ei?
Dragii mei, acolo unde se impune milă ,si un strop de umanitate din partea noastra, să nu stam pe ganduri ci să dăm dovadă că ,avem suflet milos si inima bună în noi.  
                                 Cu dragoste, Maria.
 
    

UN BLOC DE LOCUINŢE ÎN FLĂCĂRI , LA EST !

 
                                           31  August 2015 ,ora 3,45  zori de zi !

                                             Dragii mei, 

Astăzi 31 august in zori de zi, ca intotdeauna Lumina alba stalucitoare, de la Dumnezeu venită, mă trezeste si-mi arată la Est,o strada cu multe blocuri.
Mai la capătul strazii ,pe partea stânga cum vedeam eu, mi se arată un Bloc lung, dar nu cu foarte multe etaje.
La acest Bloc mare in lungime, văd cum de la mai multe ferestre ,de la jumătate in sus, iese mult fum negru.


                                        Incendiu devastator la complexul rezidenţial Confort City                                                                                    Incendiu DEVASTATOR în Arabia Saudită: 11 oameni au murit, iar alte ...           .

Dragii mei, din păcate vom auzi de un Incendiu care va afecta un Bloc intreg spre Est, si Doamne fereste să facă si victime.
Blocul  dragii mei, era vopsit în  gri si cărămiziu la partea din faţă,iar fumul negru răsfirat pe toata lungimea blocului, iesea ca la furnal, acoperind toata partea din faţă pe lungimea lui,incepând cu jumătatea de sus a Blocului.
Unde si când anume se va produce acest Incendiu dezastruos, eu nu stiu dragii mei.
Dar stiu că ,vom auzi de aceast INCENDIU, care nu va trece nicidecum de neobservat, datorita intensitatii si extinderii lui. 
                                      Cu dragoste, Maria.
                                       

ZECI DE MII DE OAMENI , VOR FUGI DIN CAUZA VALURILOR URIAŞE !

                                                  30  August 2015, ora 5,10 zori de zi !


                                                  Dragii mei, 

Desi dormeam la această oră, o lumină albă orbitor de strălucitoare, mă trezeste si astfel văd un Cer ca de noapte, si aud glasuri multe, care plângeau si strigau ceva , ce nu intelegeam.
La un moment dat ,aud glas care spune ceva uluitor :

                  "Zeci de mii de oameni, s-au refugiat din cauza valurilor uriaşe.
             Valuri  uriase ,au pus pe fugă zeci de mii de oameni !"
Dragii mei, eu nu stiu unde vor fi aceste valuri uriase, dar daca asa mi s-a spus, inseamna că asa va fi.
             Teahupoo-surf-surferi-surfing-Billabong-Pro-Tahiti-World-Championship ...
Să ne rugam dragii mei, la Bunul Dumnezeu si la Maica Domnului, ca sa-i ocrotească cu Mila si cu Dragostea Sa si pe acesti napastuiti ai soartei.
                               Cu dragoste, Maria.  

HAMAŞII VOR CONTINUA ATACURILE TERORISTE !

                                          Dimineaţă de 30 August 2015, ora 6,10 !

                                                 Dragii mei, 

În această dimineaţă de Duminică, mă trezeste un glas care spune ceva cutremurător, după care văd o explozie uriaşă,în mijlocul unui sat sau oras.
Erau multe case în jurul uriasei Explozii.
Dragii mei, iata ce spunea acel glas:

               "Hamaşii atacă, şi vor continua ca să atace în stânga şi-n dreapta !"

În această clipă ,văd dragii mei înspre Sud, chiar usor Sud-Vest, văd o localitate ,o asezare joasa, in care erau foarte multe case. 
Exact în mijlocul acestor case, exista o casă mai specială a hamasilor, în care cu siguranţă era amplasata o Bombă uriasă.
Această casă din mijlocul localitatii respective, a explodat cât am clipi din ochi, sau precum se sparge un balon ,pe care il umflam prea tare.  
  
                  100 de răniţi în urma unor explozii produse în sud-estul Turciei ....

Din nefericire dragilor, vom auzi de o Explozie uriasă, în inima unei localitati locuite.
Unde anume si când se va produce, eu nu stiu a vă spune. Dar cu siguranţă, nici această nenorocire nu va trece neobservată.
                                          Cu dragoste, Maria.   

ŞI S - A ADEVERIT ! GEORGE ENESCU FESTIVAL !

                                                                      Dragii mei, 

Scriam în urmă cu două zile, despre marele compozitor si violonist George Enescu, cum că ,si acolo sus în Ceruri ,îi cântă Lui  Dumnezeu  si Maicii  Domnului.
Iar astăzi dragilor 30 August 2015, a început FESTIVALUL  GEORGE  ENESCU , editia a XXII ! 
Iata dragii mei, cum nimic nu este întâmplător :

  1. Gigi Căciuleanu, 50 Years on Stage, at the “George EnescuFestival. At the “George Enescu” International Festival, 2015 edition, on the stage of the Small ...
  2. George Enescu Festival 2015. Ediţie desfăşurată sub înaltul patronaj al Preşedintelui României. Producător. Guvernul României prin Ministerul Culturii.
         27 -28 August 2015, ora 1,13 !
                                               Dragii mei, 

În această noapte  in timp ce scriam aici pe Blog, văd dragilor ca şi cum aş mai fi avut un ochi in crestetul capului, văd cum înspre Apus, se întâmplă ceva uimitor. 
Vedeam un Cer de noapte, din care a coborât jos pe pământ, un alt Cer, dar de ziuă; un Cer senin si stralucitor, precum oglinda.
Cu faţa spre Est, văd un grup de până la 7 oameni, îmbracati toti in vesminte de lumină albă, care stateau în picioare  în Cerul care a coborât cu tot cu ei, jos pe Pământ.
În faţa acestor oameni, îmbracati tot cu vesminte de lumină alba si stralucitoare, văd un bărbat ce ţine pe bratul său stâng, o Vioară. 
În mâna dreaptă ,acest bărbat avea arcusul, si începuse să cânte si celor din faţa sa, dar si celor care apăruse ulterior, si-l înconjurase la propriu.
Toti imbracati cu vesminte lungi, albe stralucitoare. 
Acest bărbat dragilor, era marele si unicul Compozitor, violonist, pianist, GEORGE  ENESCU . 


George Enescu cu vioara, imagine preluată de pe stormfront.orggeorge_enescu_credit_foto_muzeul_national_george_enescu.jpg...

George Enescu cu trup de carne , acolo sus în Ceruri. 
Arăta foarte tânăr, precum în poza de mai sus.
Dragii mei, stim cu totii că MARELE COMPOZITOR GEORGE  ENESCU,    s-a nascut in 19 august 1881, la Liveni - judetul Botosani. El era al optulea copil al parintilor sai, Costache si Maria Enescu, dar ramasese singurul, fiindca dintre ceilalti, doi murisera la o varsta foarte frageda, iar ceilalti cinci fusesera secerati de o molima in 1878. Enescu a cunoscut din copilarie folclorul prin intermediul tarafurilor populare. Primele indrumari muzicale le-a primit de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru.
                Intre anii 1888 si 1893 a studiat la Conservatorul din Viena cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Robert Fuchs (compozitie). Se încadreaza rapid în viata muzicala a Vienei, concertele sale în care interpreteaza compozitii de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmând presa si publicul, desi avea doar 12 ani. Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, îsi continua studiile la Conservatorul din Paris - 1893 si 1899, cu Andre Gelalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie), precum si cu M.P.J. Marsick (vioara).
                Din primii ani ai secolului XX dateaza compozitiile sale mai cunoscute, cum sunt cele doua Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestra (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905), Sapte Cântece pe versuri de Clément Marot (1908). Activitatea sa muzicala alterneaza între Bucuresti si Paris, întreprinde turnee în mai multe tari europene, având parteneri prestigiosi ca Alfredo Casella, Pablo Casals, Louis Fournier, Richard Strauss.
                În timpul Primului Razboi Mondial ramâne în Bucuresti, dirijeaza Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven (pentru prima data în auditie integrala în România), compozitii de Hector Berlioz, Claude Debussy, Richard Wagner, precum si creatiile proprii: Simfonia Nr. 2 (1913), Suita pentru orchestra Nr. 2 (1915). În acelasi an are loc prima editie a concursului de compozitie George Enescu.
                Dupa razboi îsi continua activitatea împartita între România si Franta. De neuitat au ramas interpretarile sale a Poemului pentru vioara si orchestra de Ernest Chausson si ale Sonatelor si Partitelor pentru vioara solo de Johann Sebastian Bach. Face mai multe calatorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) si New York (1938). Activitatea sa pedagogica capata deasemenea o importanta considerabila. Printre elevii sai se numara violonistii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux si Yehudi Menuhin. Acesta din urma, virtuoz cu o profunda cultura umanista, a pastrat un adevarat cult si o profunda afectiune pentru Enescu, considerându-l parintele sau spiritual. "Pentru mine, Enescu va ramâne una din veritabilele minuni ale lumii. Caracterul sau si figura sa sunt gravate în sufletul meu ca un arbore sau un munte din Sinaia. Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete" (Yehudi Menuhin).
                Creatia sa componistica abordeaza aproape toate formele si genurile muzicale. Reflectand dragostea pentru poporul din mijlocul caruia s-a ridicat si cu a carui sensibilitate s-a identificat. Opera lui Enescu reprezinta o pilda de insusire si dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de imbinare a acestora cu traditiile muzicii folclorice si profesionale romanesti. Chiar si in lucrarile in care se manifesta influenteale muzicii germane sau franceze, ori in acelea al caror continut nu presupune neaparat forma nationala, ca de pilda, Suita I "in stil clasic" pentru pian sau opera "Oedip", se vadeste legatura cu folclorul nostru, prin utilizarea, uneori descreta, alteori destul de evidenta, a formelor modale, ritmice, intonationale, ale acestuia. Enescu a pus temeliile simfonismului nostru, deschizandu-i largi perspective.
 

duminică, 30 august 2015

PREDICA PĂRINTELUI CLEOPA DIN DUMINICA A 13 A DUPĂ RUSALII !



  PREDICA PĂRINTELUI CLEOPA LA DUMINICA A 13-A DUPĂ RUSALII: 

PREDICA PĂRINTELUI CLEOPA LA DUMINICA A 13-A DUPĂ RUSALII.


Predică la Duminica a XIII-a după Rusalii

* * *


Despre preoţie şi pastoraţie


Era un om oarecare, stăpîn al casei sale, care a sădit vie. A împrejmuit-o cu gard,
a săpat în ea teasc, a clădit un turn şi a dat-o lucrătorilor…
 (Matei 21, 33)
Iubiţi credincioşi,
În mai multe locuri din Sfînta Scriptură, lumea pe care a zidit-o Dumnezeu este asemănată cu via. Cel mai clar spune însăşi Evanghelia de astăzi: „Era un om oarecare, stăpîn al casei sale, care a sădit vie”. Acesta este Însuşi Dumnezeu, Stăpînul cerului şi al pămîntului, Care a creat toate cele văzute şi nevăzute şi a zidit lumea ca pe o vie a casei Sale! În alt loc spune Mîntuitorul: Eu sînt viţa cea adevărată şi Tatăl Meu este lucrătorul… Eu sînt viţa, voi mlădiţele (Ioan 15, 1-5). Proorocul David aseamănă şi el lumea cu via şi se roagă pentru desăvîrşirea ei, zicînd: Doamne, Doamne, caută din cer şi vezi şi cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta şi o desăvîrşeşte pe ea (Psalm 79, 15-16).
Oare de ce aseamănă Dumnezeu lumea cu via sau cu grîul gata de seceriş şi nu cu altceva? Pentru că atît via cît şi grîul sînt cele două roade de frunte ale pămîntului care ţin viaţa trupească a oamenilor. Apoi, pentru că pîinea şi vinul, prin Sfînta Liturghie, se prefac în Trupul şi Sîngele lui Hristos care menţin viaţa duhovnicească a sufletelor noastre. Că precum pîinea şi vinul „întăresc inima omului” aşa Sfînta Împărtăşanie întăreşte credinţa, iartă păcatele şi mîntuieşte sufletul omului credincios. Pîinea şi vinul, la care adesea este pomenit şi untdelemnul, sînt alimente de bază ale omenirii care au un dublu caracter sacru, căci hrănesc atît trupul cît şi sufletul prin jertfa liturgică.
Dar via, adică lumea sădită de Dumnezeu, nu a fost lăsată la întîmplare, nu a fost părăsită de El. Dimpotrivă, de la început lumea a fost ţinută sub pronia divină; căci după ce a sădit-o Dumnezeu, a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn de pază şi a dat-o lucrătorilor iar el s-a dus departe (Matei 21, 33). Vedeţi grija lui Dumnezeu pentru lume? A sădit-o cu propriile Sale mîini, făcînd pe om după chipul şi asemănarea Sa; a îngrădit-o cu gard împotriva hoţilor, adică a îngrădit lumea cu poruncile şi învăţăturile celor două Legi a Vechiului şi a Noului Testament, cu canoane şi Sinoade ecumenice care apară unitatea şi adevărul dreptei credinţe. Apoi, în mijlocul viei, Domnul „a săpat teasc”, adică a făcut altarul de jertfă, pe care se aduce, prin Hristos, jertfa liturghică pentru mîntuirea întregii lumi. Ba, mai mult, Dumnezeu „a clădit un turn de pază şi a dat via lucrătorilor, iar El S-a dus departe”. Turnul de pază este Biserica întemeiată de Iisus Hristos ca un turn de veghe şi apărare împotriva diavolilor, a sectelor şi a tuturor smintelilor şi păcatelor care ucid sufletele noastre.
Deci, cînd toate acestea au fost săvîrşite, adică lumea a fost răscumpărată şi Biserica întemeiată, Domnul nostru Iisus Hristos a încredinţat via Sa, adică lumea, Bisericii şi Evanghelia „lucrătorilor”, adică Apostolilor, episcopilor şi preoţilor. Ei sînt lucrătorii viei lui Hristos. Lor li s-a încredinţat întreaga operă de propovăduire a Evangheliei, de slujire a Bisericii, săvîrşirea Sfintei Liturghii, învăţătura şi apărarea credinţei ortodoxe, sfinţirea oamenilor prin harul Duhului Sfînt, revărsat prin lucrarea celor şapte Sfinte Taine, paza viei prin împlinirea poruncilor evanghelice şi aducerea roadelor la vreme. Iar roadele viei sînt sufletele mîntuite prin lucrarea faptelor bune. Slujitorii Bisericii sînt lucrătorii Evangheliei, adică împreună lucrători cu Hristos, cu îngerii, cu Apostolii şi cu toţi sfinţii la mîntuirea şi înnoirea lumii.
Vedeţi ce mare este misiunea apostolică şi harul preoţiei? Slujitorii Bisericii conlucrează cu Însuşi Dumnezeu, cu cele trei persoane ale Preasfintei Treimi şi cu toate puterile cereşti. Prin jertfa liturgică ei unesc cerul cu pămîntul, coboară pe Hristos pe sfintele altare şi în inimile oamenilor. Prin cuvintele lor leagă şi dezleagă păcatele lumii, scot sufletele din iad şi demonii din oameni. Prin harul dumnezeiesc pe care îl au de la Hristos, împart Duhul Sfînt credincioşilor prin cele şapte Sfinte Taine, sfinţesc, dezleagă, binecuvîntează, călăuzesc pe calea mîntuirii, învaţă, mîngîie sufletele iubitoare de Dumnezeu. Ce cinste mai de preţ căutăm? Sau ce har dat oamenilor este mai mare ca acela al preoţiei? Episcopii şi preoţii sînt urmaşii direcţi ai Sfinţilor Apostoli. Ei sînt datori să lucreze cu timp şi fără timp via lumii creştine şi să adune cît mai multe roade, adică fapte bune şi suflete curate, vrednice de Împărăţia lui Dumnezeu.
Iubiţi credincioşi,
Prima datorie a preotului în parohie este să săvîrşească sfintele slujbe cu toată evlavia, începînd cu Sfînta Liturghie. Altarul bisericii din fiecare sat este simbolizat de „teascul” pe care l-a săpat Dumnezeu în via Sa, cum ne spune Sfînta Evanghelie de astăzi. Că precum în teasc se prefac strugurii în vin, aşa pe Sfînta Masă din altar pîinea şi vinul se prefac în Trupul şi Sîngele lui Hristos în timpul Sfintei Liturghii. Cu cît va sluji cu mai multă evlavie şi vrednicie sufletească, cu atît va dobîndi mai mult dar de la Dumnezeu, va umple biserica de credincioşi şi va aduce mai multe suflete pe calea mîntuirii.
A doua datorie a preotului este să înveţe pe credincioşi dreapta credinţă, adică să-i catehizeze cu timp, şi fără timp, prin predici bune, practice, izvorîte din inimă; prin explicarea Sfintei Scripturi în duh ortodox, prin citirea în biserică şi acasă de texte patristice, cărţi de călăuză duhovnicească, învăţături morale necesare tuturor şi mai ales copiilor şi tinerilor. Aceste învăţături formează „gardul” Bisericii, cu care a îngrădit Dumnezeu via Sa. Precum orice vie fără gard este furată şi stricată de străini, de vierul cel sălbatic, adică de diavolul, cum spune psalmistul, tot aşa şi credincioşii din parohie, dacă nu sînt educaţi religios şi deprinşi cu iertarea, cu rugăciuni, cu postul şi cu citirea cărţilor sfinte, se răcesc în credinţă, sînt indiferenţi faţă de Biserică, devin îndoielnici, necredincioşi, beţivi, imorali şi unii sînt amăgiţi şi atraşi de secte.
A treia datorie de mare răspundere a preotului în parohie este să păzească via lui Hristos. Turnul de pază zidit de Dumnezeu „în via Sa” simbolizează Biserica, această corabie a mîntuirii lumii, care ne duce spre cele veşnice, ne scapă de duhurile rele cu care ne luptăm pînă la moarte, ne izbăveşte de înecare în marea vieţii şi ne sfinţeşte prin cele şapte Sfinte Taine, mai ales prin Botez, Mirungere, Spovedanie şi Sfînta Împărtăşanie. Biserica, prin preoţi, apără dreapta credinţă şi ajută la ridicarea sufletelor din iad şi a celor căzute în robia patimilor şi a păcatelor, înălţîndu-le spre Hristos şi Împărăţia Cerurilor.
Iată, pe scurt, marea datorie evanghelică a preoţilor şi păstorilor (episcopilor) Bisericii lui Hristos. Ei sînt grădinarii creştinilor. De felul cum îşi împlinesc ei misiunea depinde realizarea roadelor cerute, adică mîntuirea lor şi a sufletelor încredinţate lor de Mîntuitorul Hristos. Pentru aceasta însă preoţii şi păstorii trebuie să fie de mici chemaţi şi aleşi de Hristos la slujirea Evangheliei Sale. Cei nechemaţi şi nesfinţiţi prin hirotonie, adică prin punerea mîinilor episcopilor, nu au ce căuta în cler, căci preoţia este slujire şi har, iar nu funcţie cu scop de „cîştig urît” şi mîndrie. Apoi slujitorii trebuie să provină din familii sănătoase, ortodoxe, devotate Bisericii. La seminarii este bine să se aleagă tineri din familii model în toate, cu atestarea scrisă a duhovnicului respectiv. La studii, viitorii candidaţi la preoţie să iubească mai mult ca orice rugăciunea, biserica, slujbele, studiul, viaţa morală, practica liturgică, spovedania deasă la două-trei săptămîni şi practica duhovnicească în vacanţe pe la mînăstiri. Pentru căsnicie li se cere să caute soţii bune, evlavioase, milostive, mame model în toate. Familia preotului trebuie să fie un exemplu viu pentru enoriaşi, adică să fie o casă cu mulţi copii, modestă, binecuvîntată, legată permanent de Hristos, de enoriaşi şi de biserică.
Evlavia, moralitatea, rugăciunea, cultura teologică, slujbele regulate la biserică, milostenia şi rîvna pentru Hristos sînt virtuţi de bază ale preoţilor, fără de care nu se pot mîntui nici slujitorii, nici credincioşii. „Preotul, spune Sfîntul Ioan Gură de Aur, trebuie să se jertfească, nu numai să jertfească”, adică să se ostenească a spovedi pe toţi enoriaşii regulat în cele patru sfinte posturi, să se jertfească ziua şi noaptea a menţine sfintele slujbe după rînduială, a cerceta pe toţi în casele lor, a împăca pe toţi cei certaţi, a mîngîia pe cei întristaţi, a ajuta pe cei săraci şi bolnavi, a hrăni pe toţi fiii săi sufleteşti cu predici bune, pline de căldură părintească şi cu cărţi sfinte de rugăciune şi învăţătură.
Spune Mîntuitorul nostru Iisus Hristos în Sfînta Evanghelie: Eu sînt viţa, voi sînteţi mlădiţele. Cel ce rămîne în Mine şi Eu în el, acesta aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic (Ioan 15, 5). Hristos este viţa, „tulpina viei”, iar mlădiţele care ies din tulpină sînt Apostolii, episcopii şi preoţii. Acei aşa-zişi păstori de suflete, care au rupt legătura cu Biserica lui Hristos, nu mai au harul mîntuirii, căci s-au rupt de trupul Bisericii ca şi mlădiţele de viţă şi se usucă spre veşnica lor osîndă, că nu mai au legătură cu Hristos, cu Harul Duhului Sfînt, cu Tainele Bisericii, cu Sfînta Liturghie, cu Crucea, cu sfinţii din cer şi cu toţi drepţii. Iar păstorii adevăraţi sînt preoţii care sfinţesc slujba în sfintele biserici, care au grijă de turma încredinţată lor de Hristos, care se roagă cu credinţă şi trăiesc în bucuria Duhului Sfînt, care se luptă pentru Evanghelie, pentru credinţă, pentru mîntuirea credincioşilor lor. Fericiţi sînt slujitorii pe care îi va afla Hristos făcînd aşa şi vai celor ce-i va afla dormind sau lenevindu-se!
Dar care sînt roadele pe care le cere Hristos de la slujitorii Bisericii? Precum roadele mlădiţelor de vie sînt strugurii, tot aşa roadele mlădiţelor lui Hristos, adică ale păstorilor sînt sufletele mîntuite. Acestea sînt creştinii pe care preoţii îi cîştigă prin pocăinţă şi îi aduc la Hristos din cîrciumi, de la judecăţi, de la desfrîu, de la secte, din robia păcatelor şi a morţii. Creştinii care ascultă de păstori, de Hristos ascultă, că zice Domnul: Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă; iar cel ce se leapădă de voi, de Mine se leapădă (Luca 19, 16). Dacă preotul slujeşte cu evlavie, învaţă pe toţi, se roagă şi face tot ce poate, dar credincioşii nu-l urmează, el va lua plata lucrătorului credincios, iar ei, neascultătorii, vor lua osîndă. Aceştia sînt ca via neroditoare, ca frunzele viei lovite de brumă care cad şi se aruncă în foc.
Vai de credincioşii care nu merg la biserică din lenevire sau necredinţă! Vai de cei ce se rup de trupul Bisericii lui Hristos şi cad în secte, că sectele nu duc la mîntuire, fiind rupte de viţa vieţii care este Hristos! Vai şi de păstorii care nu se ostenesc să aducă roade la vreme din via încredinţată lor! Adică smintesc turma, pierd sufletele şi lasă să intre lupii în piei de oaie, adică sectanţii în parohiile lor. Căci va veni Hristos, stăpînul viei, şi pe cei răi cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor(Matei 21, 40-41).
Iubiţi credincioşi,
Vedeţi ce mare este răspunderea preoţilor pentru sufletele voastre? Vedeţi cît trebuie să se jertfească ei pentru mîntuirea credincioşilor? Mulţi însă îi judecă şi îi osîndesc, uitînd că şi ei sînt oameni, că au familie şi trebuie să se îngrijească atît de enoriaşi şi de casa lui Dumnezeu, cît şi de casele lor. Să ştiţi că preoţii ar putea fi mult mai devotaţi, mai buni, dacă ar fi alături de ei toţi credincioşii satelor şi oraşelor noastre. Căci dacă preoţii văd bisericile pline de credincioşi, mai ales în sărbători, credinţa lor sporeşte, harul lucrează mai mult prin ei, predicile lor devin mai vii şi pătrund în inima fiecăruia.
Iar cînd preoţii văd mai mulţi săteni la cîrciumi, la tîrguri şi judecăţi, decît la biserică în timpul Sfintei Liturghii din Duminici şi sărbători, ei se întristează şi slăbesc duhovniceşte. Credem că preoţii buni se datorează şi credincioşilor buni, rîvnitori pentru Hristos; iar cei mai puţini buni se datorează şi enoriaşilor slabi în credinţă şi indiferenţi de mîntuirea lor. Dar fiecare va fi judecat după faptele sale de Dumnezeu, ştiutorul inimilor noastre.
De aceea, fraţii mei, vă îndemn să iubiţi pe Dumnezeu şi Biserica Lui. Iubiţi pe păstorii Bisericii, ascultaţi de ei şi vă rugaţi pentru ei, ca nişte fii sufleteşti, că ei priveghează pentru sufletele voastre, ca cei ce vor da seamă (Evrei 13, 17). Vă mai îndemn să nu lipsiţi în sărbători de la biserică, şi să ascultaţi cu evlavie sfintele slujbe, mai ales Sfînta Liturghie. Hristos este de faţă în Sfîntul Altar şi noi să lipsim? Maica Domnului cu toţi îngerii şi sfinţii sînt în biserică şi slăvesc pe Dumnezeu împreună cu preotul şi noi ne ducem atunci la plăceri şi la beţii? Nu uitaţi să pomeniţi pe preoţi la rugăciunile voastre, din dragoste şi din datorie, că sînt sfinţiţi de Hristos şi poartă în ei Harul Duhului Sfînt.
Să rugăm pe marele Arhiereu Iisus Hristos, Păstorul şi Mîntuitorul sufletelor noastre, să rînduiască păstori şi preoţi cît mai buni Bisericii Sale, iar nouă să ne dea mai multă credinţă şi fapte bune spre dobîndirea cereştilor bunătăţi. Amin.

SFÂNTA EVANGHELIE, DIN DUMINICA A 13 A DUPĂ RUSALII !

                               SFÂNTA  EVANGHELIE,

                         din  Duminica a 13 a , după Rusalii !

                     Ev. Matei 21, 33-44


 
                                            Atuncea văzu pe Mântuitorul şi împăratul nostru Hristos, ca un ...

       PILDA LUCRATORILOR VIEI !

Meditatie duhovniceasca si predici audio de la Man. Putna si Sihastria Putnei. MOSTENIREA DE CARE NE BATEM JOC SE VA LUA SI DE LA NOI!

 
Ascultaţi altă pildă: Era un om oarecare stăpân al casei sale, care a sădit vie. A împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Cand a sosit timpul roadelor, a trimis pe slugile sale la lucrători, ca să-i ia roadele. Dar lucrătorii, punând mâna pe slugi, pe una au bătut-o, pe alta au omorât-o, iar pe alta au ucis-o cu pietre. Din nou a trimis alte slugi, mai multe decât cele dintâi, şi au făcut cu ele tot aşa. La urmă, a trimis la ei pe fiul său zicând: Se vor ruşina de fiul meu. Iar lucrătorii viei, văzând pe fiul, au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi să avem noi moştenirea lui. Şi, punând mâna pe el, l-au scos afară din vie şi l-au ucis. Deci, când va veni stăpânul viei, ce va face acelor lucrători? I-au răspuns: Pe aceşti răi, cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor. Zis-a lor Iisus: Au n-aţi citit niciodată în Scripturi: “Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri”? De aceea vă spun că împărăţia lui Dumnezeu se va lua de la voi şi se va da neamului care va face roadele ei. AMIN!

***




                               Dragii mei,
Niciodată, să nu plătim răului cu rău !
Ci sa fim buni si milostivi, iar Tatăl Cel Ceresc care vede si stie toate,ne va ocroti si răsplăti nouă.
Dumnezeu  nu voieste ca noi să pierim, ci voieste ca noi să ne căim de păcatele noastre, să-I cerem iertare si să nu le mai repetăm.
Să încercăm fratilor, să fim buni cu toată lumea, să fim amabili si gata sa le intindem o mână de ajutor, şi astfel, vom fi apreciati si iubiti, si mai ales, în acest fel vom dobândi un loc în Împărătia Cerească. Amin ! 
                                                           Cu dragoste, Maria.